Πολιτικές για τη διακοπή του καπνίσματος

Πολιτικές για τη διακοπή του καπνίσματος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρότι έχουν περάσει 50 χρόνια από την πρώτη έκθεση για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στην ανθρώπινη υγεία, ακόμα και σήμερα εξακολουθούμε να βρίσκουμε νέες αιτίες που το κάπνισμα καταστρέφει την υγεία μας» αναφέρει ο δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης.

Ο δρ Φρίντεν και άλλοι ειδικοί για τη δημόσια υγεία προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους να βοηθήσουν τα 44 εκατ. Αμερικανών που επιμένουν να καπνίζουν και να βοηθήσουν τους νέους ώστε να μην αναπτύξουν εθισμό στη νικοτίνη.

Ο δρ Φρίντεν υποστηρίζει ότι η αντικαπνιστική εκστρατεία που ξεκίνησε το 2008 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό του καπνίσματος, ενώ οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να εφαρμόσουν όλα τα μέσα που γνωρίζουν ότι είναι αποτελεσματικά. Αυτά που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να καταπολεμηθεί το κάπνισμα είναι πολλά: Θα πρέπει να καταγράφεται η χρήση καπνού και η αποτελεσματικότητα των αντικαπνιστικών προγραμμάτων. Επίσης πρέπει να προστατευτεί ο κόσμος από το δευτερογενές, παθητικό κάπνισμα, ενώ πρέπει να χορηγηθεί βοήθεια στο 70% των καπνιστών που υποστηρίζουν ότι θα ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα. Τα ιατρικά βοηθήματα για διακοπή αυτής της καταστρεπτικής συνήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας και κατά συνέπεια θα πρέπει να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε αυτά.

Ενα ακόμα αποτελεσματικό μέτρο είναι η τοποθέτηση μεγαλύτερων ενδείξεων για τους κινδύνους του καπνίσματος πάνω στα πακέτα τσιγάρων κ.ο.κ. και βέβαια θα πρέπει να οργανωθεί και αντικαπνιστική διαφημιστική εκστρατεία από τα ΜΜΕ. Είναι αναγκαίο, επίσης, να επιβληθούν απαγορεύσεις στο μάρκετινγκ, τη διαφήμιση, την προώθηση και τις χορηγίες των ειδών καπνιστού, ενώ ταυτοχρόνως θα πρέπει να αυξηθεί η φορολόγηση του καπνού, καθώς σύμφωνα με μελέτες που εκπονήθηκαν μέχρι σήμερα πρόκειται για το πιο επιτυχές μέτρο περιορισμού του καπνίσματος, ιδιαίτερα στους νέους. Οπως παρατηρεί ο δρ Φρίντεν ένας τέτοιος φόρος πρόκειται να βοηθήσει περισσότερο τους πιο αδύνατους οικονομικώς πολίτες.

Οι καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα έχουν μία σειρά από βοηθήματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά μόνο το 8% των πρώην καπνιστών απέδωσαν την επιτυχή απεξάρτησή τους σε διάφορα βοηθήματα τα οποία χρησιμοποίησαν. Αντιθέτως, το 48% των πρώην καπνιστών απέδωσε την επιτυχία του στο ότι «το έκοψε μαχαίρι» και το 8% στη δύναμη της θέλησης και της σκέψης. Οπως τονίζουν οι ειδικοί δημόσιας υγείας Αντρέα Λ. Σμιθ και Σάιμον Τσάπμαν του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ «για πολλούς καπνιστές το να έχουν ένα λόγο για να κόψουν το κάπνισμα είναι πιο σημαντικό από το να διαθέτουν μία μέθοδο που θα τους βοηθήσει να το κόψουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή