Απέπλευσε από το Νόρφολκ το φορτηγό πλοίο όπου θα καταστραφούν χημικά όπλα της Συρίας

Απέπλευσε από το Νόρφολκ το φορτηγό πλοίο όπου θα καταστραφούν χημικά όπλα της Συρίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέπλευσε σήμερα από το λιμάνι του Νόρφολκ με προορισμό το λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Ιταλίας το φορτηγό πλοίο MV Cape Ray του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, εξοπλισμένο για την καταστροφή των πιο επικίνδυνων συριακών χημικών όπλων.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι το αμερικανικό πλοίο αναμένεται να φθάσει στο Τζόγια Τάουρο της περιοχής της Καλαβρίας σε δύο με τρεις εβδομάδες. Όταν φθάσει στο λιμάνι αυτό, θα φορτώσει περίπου 700 τόνους χημικών παραγόντων «προτεραιότητας ένα», οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και αερίου σαρίν, πριν αποπλεύσει εκ νέου για να τους καταστρέψει στα διεθνή ύδατα.

Τα όπλα αυτά θα μεταφερθούν με νορβηγικά και δανικά πλοία από το λιμάνι της Λατάκειας, στη Συρία, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο. Ενα δεύτερο φορτίο χημικών όπλων αναχώρησε σήμερα από τη Λατάκεια, μετά το πρώτο στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟIAC).

Στο Cape Ray, ο αμερικανικός στρατός έχει εγκαταστήσει δύο συστήματα εξουδετέρωσης των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων, οι οποίοι στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εταιρείες διαχείρισης χημικών αποβλήτων.

Εκτός από τα 35 μέλη του πληρώματος του αμερικανικού πλοίου, 63 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων. Επίσης ομάδα ενόπλων θα βρίσκεται επί του πλοίου σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οποίο δε διευκρίνισε εάν το πλοίο θα συνοδεύεται στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από 45 ως 90 ημέρες.

Στην Ουάσινγκτον, το αμερικανικό Κονγκρέσο ενέκρινε κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης τη συνέχιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 της χρηματοδότησης του εξοπλισμού των μετριοπαθών σύρων ανταρτών με ελαφρύ οπλισμό σύμφωνα με αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα όπλα αυτά, τα περισσότερα από τα οποία προωθούνται μέσω της Ιορδανίας σε μη ισλαμιστές σύρους αντάρτες, περιλαμβάνουν μια ποικιλία ελαφρών όπλων, καθώς και ορισμένα ισχυρά όπλα, όπως αντιαρματικές ρουκέτες. Δεν περιλαμβάνουν φορητούς πυραύλους επιφανείας-αέρος MNPADs, οι οποίοι μπορούν να καταρρίψουν στρατιωτικά ή πολιτικά αεροσκάφη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή