Στο εδώλιο ο Μοχάμεντ Μόρσι

Στο εδώλιο ο Μοχάμεντ Μόρσι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 O πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό τον περασμένο Ιούλιο, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Καΐρου όπου θα δικαστεί για την απόδρασή του από τη φυλακή κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του 2011. Ο Μόρσι και άλλα ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ αυτών και ο ανώτατος ηγέτης τους Μοχάμεντ Μπαντίε, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο φορώντας την άσπρη στολή των κρατούμενων μέσα σε ένα κελί, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο αν κριθεί ένοχος για την απόδραση από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν με τη βοήθεια, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, μελών της παλαιστινιακής Χαμάς, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και μελών τζιχαντιστικών ομάδων. Στη διάρκεια της μοναδικής ακροαματικής διαδικασίας στην οποία ήταν παρών ο Μόρσι, στις 4 Νοεμβρίου, κατήγγειλε ότι οι τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες διώκεται είναι «πολιτικές δίκες».

Εκτός του Μόρσι, κατηγορούμενοι για απόδραση είναι και άλλοι 132 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 70 μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ που θα δικαστούν ερήμην. Σύμφωνα με τις αρχές, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων —του κινήματος που πρόσφατα κηρύχθηκε τρομοκρατική οργάνωση—, της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και άλλοι τζιχαντιστές, επιτέθηκαν σε φυλακές και σε αστυνομικά τμήματα κατά τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης εναντίον του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σκοτώνοντας αστυνομικούς και βοηθώντας χιλιάδες κρατούμενους να αποδράσουν.

Ο Μόρσι, που συνελήφθη την ημέρα της ανατροπής του, είναι κατηγορούμενος σε τέσσερις υποθέσεις και κινδυνεύει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών στις τρεις από αυτές. Στο μεταξύ ένας ταξίαρχος της αιγυπτιακής αστυνομίας και σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών δολοφονήθηκε σήμερα στο Κάιρο από αγνώστους, οι οποίοι διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Ο ταξίαρχος Μοχάμεντ Σάιντ ήταν υπεύθυνος του τεχνικού γραφείου του υπουργείου Εσωτερικών και υφιστάμενος του αξιωματούχου του υπουργείου Μοχάμεντ Ιμπραχίμ που ήταν επίσης στόχος απόπειρας δολοφονίας στις 5 Σεπτεμβρίου στο Κάιρο. Την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Ιμπραχίμ είχε αναλάβει η οργάνωση Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις. Η οργάνωση αυτή εδρεύει στο Σινά και δηλώνει ότι «εμπνέεται» από την αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή