Εκτροχιασμός συνομιλιών για Συρία

Εκτροχιασμός συνομιλιών για Συρία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Ψυχρολουσία για τις συνομιλίες της Γενεύης αποτέλεσε η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, σύμφωνα με την οποία το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε μυστικά κονδύλια για τον εξοπλισμό «μετριοπαθών» ανταρτικών ομάδων. Κατά την πρώτη πρωινή συνεδρία, η κυβέρνηση Ασαντ παρουσίασε προσχέδιο δήλωσης, που καταγγέλλει τις ΗΠΑ «για την απόφαση να αρχίσουν εκ νέου τον εξοπλισμό τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία».

«Αυτή η απόφαση μπορεί να εκληφθεί μόνο ως άμεση απόπειρα παρεμπόδισης πολιτικών λύσεων που θα προκύψουν από διάλογο», ανέφερε η ανακοίνωση της συριακής κυβέρνησης. Ο εκτροχιασμός των συζητήσεων έγινε σαφής από τη σύντομη ανακοίνωση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία δεν επρόκειτο να υπάρξει απογευματινή συνεδρία.

«Το καθεστώς δεν συνεργάζεται σε κανένα θέμα, ούτε στα ανθρωπιστικά ούτε στο ζήτημα της μεταβατικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρίμα Φλεϊχάν εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες «μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει», αλλά τόνισε ότι και μόνο το γεγονός ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές κάθονται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ένα βήμα μπροστά. Ομως, οι προσδοκίες είναι λιγοστές, ιδίως μετά την προχθεσινή αποτυχία να υπάρξει συνεννόηση για τις βασικές αρχές στις οποίες θα μπορούσε να βασιστεί μια πολιτική λύση. Οι συνομιλίες, γνωστές ως «Γενεύη 2», αναμένεται να διαρκέσουν έως την Παρασκευή.

Στο ανθρωπιστικό πεδίο, την Κυριακή, η κυβέρνηση Ασαντ συμφώνησε να επιτρέψει την έξοδο αμάχων από την παλιά πόλη της Χομς, η οποία πολιορκείται από τον στρατό. Ομως, έκτοτε δεν έχει αλλάξει κάτι στο έδαφος, καθώς ούτε οι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη ούτε η ανθρωπιστική βοήθεια έχει εισέλθει.

«Περιμένουμε ακόμη διαβεβαιώσεις ότι αυτές οι προμήθειες δεν θα διανεμηθούν σε ένοπλες ομάδες, τρομοκρατικές ομάδες, μέσα στην πόλη. Θέλουμε να φθάσουν στις γυναίκες και στα παιδιά. Συνεχίζουμε να περιμένουμε τις διαβεβαιώσεις αυτές», δήλωσε ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μεχντάντ.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι η αυτοκινητοπομπή με τις προμήθειες μπορεί να αναχωρήσει ανά πάσα στιγμή από τις αποθήκες, οι οποίες απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα από την πολιορκημένη παλιά πόλη. Η επιτόπια αποστολή του ΟΗΕ δεν ανακοίνωσε δημοσίως τις αιτίες της καθυστέρησης, ενόσω ο επικεφαλής της, Γιακούμ αλ Χέλου, πηγαινοέρχεται ανάμεσα στις δύο πλευρές επιζητώντας συνεννόηση.

«Το μόνο εμπόδιο για τη μετακίνηση των εφοδιοπομπών είναι ότι το καθεστώς δεν έχει δώσει την έγκρισή του», είπε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

Περίπου 250.000 Σύροι ζουν υπό καθεστώς πολιορκίας ανά την επικράτεια. Η πλειονότητα ζει σε πόλεις που πολιορκούνται από κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ 45.000 ζουν σε σιιτικές πόλεις που πολιορκούνται από τους αντάρτες στα βόρεια της χώρας. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει άδεια για διανομές ανθρωπιστικού υλικού στην παλαιά πόλη της Χομς, στη Μουανταμίγια, την Ντούμα, τη Γιαρμούκ, τη Μλέια και την Μπαρζέχ.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Εντγκαρ Βάσκεζ, κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ότι δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων, απαγορεύοντας τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Το αίτημα για αποχώρηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης από μία περιοχή ή του αφοπλισμού τους προτού επιτραπεί η διανομή τροφίμων και άλλων απαραίτητων υλικών, δεν είναι αποδεκτή προσφορά για πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε ο Βάσκεζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή