Εγκαταλείπει το πολιτικό ρεπορτάζ η Βαλερί Τριρβελέρ

Εγκαταλείπει το πολιτικό ρεπορτάζ η Βαλερί Τριρβελέρ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΜΒΑΗ. Το πολιτικό ρεπορτάζ αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά η τέως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Βαλερί Τριρβελέρ, για να παραμείνει στη σημερινή της θέση, ως συντάκτις θεμάτων βιβλίου στο περιοδικό Paris Match.

«Συνεχίζω τη δημοσιογραφία, αλλά δεν έχω συγκεκριμένα σχέδια ή βλέψεις. Το μόνο που αποφάσισα είναι να εγκαταλείψω το πολιτικό ρεπορτάζ. Δεν με ευχαριστεί πια και θα ήταν υπερβολικά περίπλοκο στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων», είπε η κ. Τριρβελέρ, ερωτηθείσα χθες από δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην παραγκούπολη Μαντάλα της Βομβάης.

Η τ. Πρώτη Κυρία, που επισκέπτεται τη Βομβάη, στο πλαίσιο εκστρατείας στήριξης της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δράση κατά της Πείνας», τόνισε την αγάπη της για την ινδική μεγαλούπολη. «Θα έμενα ευχαρίστως εδώ. Με υποχρεώνουν να φύγω, αλλά δεν έχω καμία ανάγκη να αλλάξω διάθεση, όπως μου λένε. Με ευχαριστεί πολύ να συναντώ διαφορετικούς ανθρώπους, που χρειάζονται βοήθεια. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να τους προσφέρουμε χάρη στο διατροφικό μας πρόγραμμα», είπε η κ. Τριρβελέρ, η οποία δεσμεύθηκε να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο προς όφελος των παιδιών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γαλλία δείχνει, όμως, ότι μόλις 8% των Γάλλων επέλεξαν την Τριρβελέρ ως την αγαπημένη τους Πρώτη Κυρία, με τη σύζυγο του Νικολά Σαρκοζί να αποδεικνύεται πολύ περισσότερο δημοφιλής, με 28% να επιλέγουν το πρώην μοντέλο ως την αγαπημένη τους οικοδέσποινα του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Στο μεταξύ, κατηγορηματικά διέψευσε χθες η γαλλική προεδρία την πληροφορία που θέλει τον Πέτερ Χαρτς, εμπνευστή της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού επί καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, να αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου του προέδρου Ολάντ. Την είδηση τύπωσε πρώτη η τοπική εφημερίδα της Σάαρ, Saarbrucker Zeitung, που περιγράφει μάλιστα τη συνάντηση που είχε ο Πέτερ Χαρτς με τον Γάλλο πρόεδρο τον Νοέμβριο του 2013. Σε ταξίδι του στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην σύμβουλος του καγκελαρίου Σρέντερ είχε συναντήσεις με Γάλλους αξιωματούχους, υπουργούς και εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων.

Στον Πέτερ Χαρτς, πρώην μέλος του Δ.Σ. της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, ανατέθηκε το 2002 από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ η εκπόνηση σειράς μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας της χώρας. Η περιβόητη «ατζέντα 2010» του Χαρτς οδήγησε σε ριζικές αλλαγές του γερμανικού κράτους πρόνοιας. Δέκα χρόνια αργότερα, περισσότεροι από 4,5 εκατ. Γερμανοί συνεχίζουν να υπάγονται στον «νόμο Χαρτς 4», που εξισώνει τα βοηθήματα των μακροχρόνια άνεργων με εκείνο της κοινωνικής αρωγής.

Παρά την αμέριστη στήριξη που απολάμβανε επί καγκελαρίας Σρέντερ, ο Πέτερ Χαρτς βρέθηκε μπλεγμένος το 2005 σε σκάνδαλο διαφθοράς, που οδήγησε στην παραίτησή του από τη VW. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χαρτς προσέφερε ετήσιο «υπερ-μπόνους», ύψους 200.000 ευρώ, στον εκπρόσωπο του συνδικάτου IG Metall, Κλάους Φόλκερτ, και 400.000 ευρώ στη Βραζιλιάνα ερωμένη του συνδικαλιστή.

Ο Χαρτς καταδικάστηκε το 2007 σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 576.000 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, ο πάλαι ποτέ «θαυματουργός σύμβουλος» του καγκελαρίου Σρέντερ υποχρεωνόταν να επιστρέψει την τιμητική διάκριση του Ομοσπονδιακού Σταυρού της Τιμής, που του είχε απονεμηθεί πέντε χρόνια νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή