Κάρατζιτς, Μλάντιτς μαζί στο δικαστήριο

Κάρατζιτς, Μλάντιτς μαζί στο δικαστήριο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Οι δύο κεφαλές της σερβοβοσνιακής ηγεσίας την εποχή του εμφυλίου της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, πραγματοποίησαν χθες την πρώτη τους κοινή εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης. Ενώ, όμως, ο πρώην πολιτικός ηγέτης Κάρατζιτς ήλπιζε να εξετάσει τον πρώην στρατηγό Μλάντιτς ως μάρτυρα υπεράσπισης, ο 71χρονος Μλάντιτς αρνήθηκε κάθε συνεργασία. «Δεν αναγνωρίζω αυτό το δικαστήριο. Είναι μια δημιουργία του ΝΑΤΟ. Είναι σατανικό δικαστήριο» είπε ο Μλάντιτς, όταν του ζητήθηκε να ορκιστεί ως μάρτυρας.

Αφού ενημερώθηκε ότι κινδυνεύει να τιμωρηθεί για ασέβεια προς το δικαστήριο, ο Μλάντιτς είπε ότι θα μιλούσε πιο καθαρά αν φορούσε την τεχνητή του οδοντοστοιχία. Οταν το τεχνικό αυτό ζήτημα λύθηκε, ο στρατηγός που κατηγορείται ως εγκέφαλος της βοσνιακής εθνοκάθαρσης, ξεκίνησε να απαντά στα ερωτήματα του Κάρατζιτς με την ίδια πάντα φράση: «Δεν μπορώ και δεν επιθυμώ να καταθέσω γιατί αυτό θα έβλαπτε την υγεία μου και θα επηρέαζε την εκδίκαση της δικής μου υπόθεσης». Αντί κατάθεσης, ο Μλάντιτς ζήτησε να διαβάσει κείμενο επτά σελίδων το οποίο, όπως είπε, συνέγραψε την προηγουμένη. Οι δικαστές αρνήθηκαν. «Σ’ ευχαριστώ πολύ Ράντοβαν. Συγγνώμη, αυτοί οι ηλίθιοι δεν με άφησαν να μιλήσω. Υπερασπίζονται το ΝΑΤΟ» είπε ο Μλάντιτς στον Κάρατζιτς, καθώς οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον συνόδευαν προς την έξοδο.

Η υπερασπιστική γραμμή του Κάρατζιτς βασίζεται στην προσπάθεια να αποδείξει ότι δεν υπήρχε πολιτικοστρατιωτική συνεργασία για την υλοποίηση σχεδίου εκκαθαρίσεων Κροατών και μουσουλμάνων από τη Βοσνία. Ο Μλάντιτς, που έχει υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο παρά μόνο όταν ο Κάρατζιτς ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την προσαγωγή του. Ο συνήγορος του Σερβοβόσνιου στρατηγού είπε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του υποφέρει από κενά μνήμης και αδυνατεί να διαχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή