Το εντομοκτόνο DDT ύποπτο για Αλτσχάιμερ

Το εντομοκτόνο DDT ύποπτο για Αλτσχάιμερ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλτσχάιμερ ενδέχεται να προκαλεί η έκθεση στο εντομοκτόνο DDT, ένα χημικό που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ευρύτατα, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Jama Neurology, υποδεικνύει ότι ασθενείς οι οποίοι έπασχαν από την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου είχαν τετραπλάσιες συγκεντρώσεις DDT στον οργανισμό τους συγκριτικά με τους υγιείς.

Το DDT απαγορεύθηκε στις ΗΠΑ το 1972, αλλά ακόμα και σήμερα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά τη χρήση του προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος της ελονοσίας. Επίσης το DDT παραμένει στο ανθρώπινο σώμα διασπασμένο σε DDE. Η ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Ράτζερς και Εμορι διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ που εξετάστηκαν είχαν κατά 3,8 φορές υψηλότερα επίπεδα DDE. Ωστόσο η εικόνα που διαμορφώθηκε δεν είναι απολύτως σαφής, καθώς υψηλά επίπεδα DDE καταγράφονται και σε υγιείς, ενώ το Αλτσχάιμερ προϋπήρχε του εντομοκτόνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επικίνδυνο χημικό ενισχύει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, καθώς διαδραματίζει κάποιο ρόλο στον σχηματισμό των πλακών αμυλοειδούς Β, που αποτελούν και την υπογραφή της νόσου.

Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα καθώς είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται ένας εξωτερικός παράγοντας κινδύνου για τη συγκεκριμένη νόσο. Επίσης ο ερευνητής δρ Τζέισον Ρίτσαρντσον προσθέτει ότι παρά την απαγόρευση του χημικού εδώ και χρόνια, εξακολουθούμε να εκτιθέμεθα σε αυτό επειδή το DDE παραμένει στο περιβάλλον επί χρόνια, αλλά και γιατί καταναλώνουμε τρόφιμα εισαγόμενα από κράτη όπου εξακολουθεί να χρησιμοποιείται.

Τέλος, οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν και η μελέτη υποδεικνύει τη σχέση ανάμεσα στο εντομοκτόνο και την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου πιθανώς να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι, ωστόσο, δεν ελήφθησαν υπόψη. Θα πρέπει να εκπονηθούν περαιτέρω έρευνες μέχρι την εξαγωγή οριστικού συμπεράσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή