ΚΟΣΜΟΣ

Πληγή της κοινωνίας η τοκογλυφία, λέει ο Πάπας Φραγκίσκος

pligi-tis-koinonias-i-tokoglyfia-leei-o-papas-fragkiskos-2003843

Σε απερίφραστη καταδίκη της τοκογλυφίας προχώρησε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, κατά την καθιερωμένη γενική ακρόαση της Τετάρτης.

«Όταν μια οικογένεια δεν έχει να φάει διότι πρέπει να πληρώσει τα δάνεια των τοκογλύφων, είμαστε αντιμέτωποι με κάτι μη χριστιανικό, με κάτι απάνθρωπο», τόνισε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ο π0ντίφικας ζήτησε την κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών θεσμών και πρόσθεσε ότι η τοκογλυφία είναι μια «πληγή για την κοινωνία», η οποία «τραυματίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας» διότι αυτή «είναι η πραγματική πηγή της αξιοπρέπειας», υπογράμμισε, επίσης, ο Αργεντινός πάπας.

Λόγω του έντονου ψύχους, ο Φραγκίσκος προσπάθησε σήμερα, να προστατευθεί όσο περισσότερο μπορούσε από το κρύο, κλείνοντας το άσπρο παλτό του, κατά την όλη τελετή, στον εξωτερικό χώρο της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου.

Παρά ταύτα, δεν θέλησε να ακυρώσει τον γύρο της πλατείας που συνηθίζει να κάνει με ένα άσπρο αυτοκίνητο, για να χαιρετήσει τους πιστούς. Σταμάτησε, μάλιστα, και συνομίλησε με μια ομάδα καλλιτεχνών που εργάζονται σε τσίρκο και οι φωτογράφοι των απαθανάτισαν με παπαγάλο, τον οποίο ο ποντίφικας κράτησε για λίγα δευτερόλεπτα στο χέρι του.