Βάση διαπραγμάτευσης για το συριακό η «Γενεύη 1»

Βάση διαπραγμάτευσης για το συριακό η «Γενεύη 1»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη Γενεύη και διαπραγματεύεται με τη συριακή κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία ανακοίνωσε σήμερα ότι έγινε «ένα βήμα προς τα εμπρός» στις συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο ζήτημα της μεταβατικής κυβέρνησης αναφέρθηκε «για πρώτη φορά».

«Σήμερα κάναμε ένα βήμα προς τα εμπρός, γιατί για πρώτη φορά μιλάμε για την μεταβατική κυβερνητική αρχή», δήλωσε στον Τύπο ο Λουάι Σάφι, μέλος της συριακής αντιπολίτευσης μετά το πέρας της πρωινής συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών με τον διεθνή μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι.

Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν επίσης να χρησιμοποιήσουν «την ανακοίνωση της Γενεύης 1», του κειμένου που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις, ως βάση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, πρόσθεσε ο Σάφι.

«Συμφωνήσαμε ότι η Γενεύη 1 είναι η βάση για τις συνομιλίες», επεσήμανε. «Το καθεστώς δέχθηκε, όμως θέλει να συζητήσουμε στο τέλος για το όργανο μεταβατικής διακυβέρνησης. Εμείς θέλουμε να συζητηθεί στην αρχή (…) θέλουμε να συζητήσουμε το μέγεθός του, τις ευθύνες του και τη διάρκεια της θητείας του», πρόσθεσε ο Σάφι.

Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε την πληροφορία, μεταδίδοντας ότι η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσε ότι είναι «έτοιμη» να συζητήσει την ανακοίνωση της Γενεύης 1 «παράγραφο-παράγραφο».

«Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη (…) να τεθεί η (ανακοίνωση η οποία είχε γίνει στη) Γενεύη στο τραπέζι και να συζητηθεί παράγραφο-παράγραφο από το πρώτο άρθρο», μετέδωσε το δίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή