Οικονομική ενοποίηση Ε.Ε. ζητεί η Μέρκελ

Οικονομική ενοποίηση Ε.Ε. ζητεί η Μέρκελ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης εξήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη χθεσινή περιγραφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής της. Οι προτάσεις της Αγκελα Μέρκελ συμβαδίζουν με τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Ευρωκοινοβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης.

«Πρέπει να γίνει αυτό που παραλείφθηκε κατά την ίδρυση της ΟΝΕ. Πλάι στη νομισματική ένωση να υπάρξει μια πραγματική οικονομική ένωση», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Για τον σκοπό αυτό πρέπει να ενδυναμώσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σε μία πραγματική οικονομική ένωση, είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν περισσότερες δεσμεύσεις. Εχω πεισθεί ότι για τον σκοπό αυτό πρέπει να εξελιχθούν και οι ευρωπαϊκές συνθήκες».

Τη μορφή που θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι αλλαγές περιέγραψε, την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να τονώσουμε με έξυπνο τρόπο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να την παγιώσουμε με αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Θα μπορούσα να φανταστώ την ύπαρξη Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης».

Κατά τα λοιπά, η ομιλία της Αγκελα Μέρκελ εστιάστηκε στην έννοια της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς». «Ο ανθρωπισμός μιας κοινωνίας αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αδυνάτους, τους ηλικιωμένους και τους αρρώστους», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, υπερασπιζόμενη την καθιέρωση κατώτατου μηνιαίου μισθού και την αύξηση της χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η νέα γερμανική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών ψήφισε τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 63 έτη, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 45 χρόνια ασφάλισης.

Οι πολιτικές της νέας γερμανικής κυβέρνησης επικρίθηκαν από τον Σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έγραψε στο νέο του βιβλίο ότι η Μέρκελ «στέλνει τελείως λάθος μήνυμα» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες η Γερμανία ζητάει να επιβάλουν σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή