Ο Μπραχίμι δεν περιμένει «κάτι ουσιώδες» στη Γενεύη

Ο Μπραχίμι δεν περιμένει «κάτι ουσιώδες» στη Γενεύη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. «Αρκετά μεγάλο» παραμένει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου, σύμφωνα με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι. Καθώς οι εχθροπραξίες στη Συρία συνεχίζονται, ο Μπραχίμι δηλώνει ότι δεν περιμένει «κάτι ουσιώδες» ώς αύριο, τελευταία ημέρα των συνομιλιών.

«Για να το πω ξεκάθαρα, δεν περιμένω να επιτύχουμε κάτι ουσιαστικό. Είμαι πολύ ευτυχής που οι συνομιλίες συνεχίζονται, ο πάγος σπάει αργά, αλλά σπάει» είπε ο Μπραχίμι, εκφράζοντας την ελπίδα να ασκήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία μεγαλύτερες πιέσεις στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η Ρωσία στηρίζει την κυβέρνηση Ασαντ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί στο πλευρό των ανταρτών. Οπως μετέδωσε χθες το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται οι συνομιλίες, συμφώνησαν πράγματι να εντείνουν τις πιέσεις. Από τις συνομιλίες απουσιάζουν οι κύριες ισλαμιστικές ομάδες, που κερδίζουν έδαφος σε βάρος των αντιπολιτευόμενων ομάδων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Επίσης απουσιάζει το Ιράν, ο κύριος περιφερειακός σύμμαχος της κυβέρνησης Ασαντ. Οταν πληροφορήθηκε τον αποκλεισμό της από τις συνομιλίες, μετά την αρχική πρόσκληση που της είχε απευθύνει ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η κυβέρνηση της Τεχεράνης έσπευσε να προεξοφλήσει την αποτυχία τους.

Αύριο θα αποφασιστεί πότε θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών, από τον οποίον ο Μπραχίμι έχει κάπως μεγαλύτερες προσδοκίες. Στόχος των συνομιλιών είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης σε μία τριετή σύγκρουση που έχει κοστίσει τουλάχιστον 130.000 ζωές.

Στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, το κλίμα είναι πολιτισμένο, αν και επικρατεί συχνά νευρικότητα. Στο γρασίδι του κτιρίου του ΟΗΕ στη Γενεύη, αντιθέτως, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης πλειοδοτούν σε περιγραφές εντυπωσιασμού. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Λουάι Σάφι υποστήριξε ότι στην πολιορκημένη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη Χομς οι κάτοικοι «τρώνε γάτες και σκύλους», ενώ ο σύμβουλος του προέδρου Ασαντ, Μπουθάινα Σάαμπα υποστήριξε ότι οι εξτρεμιστές σύμμαχοι της αντιπολίτευσης «καίνε ανθρώπους ζωντανούς σε φούρνους».

Εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο, ενώ ο εμφύλιος έχει αποσταθεροποιήσει τις συνοριακές περιοχές. Οπως μετέδωσε χθες το τουρκικό κανάλι NTV, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα. Τα τουρκικά πυρά χαρακτηρίστηκαν αντίποινα για το βλήμα που έπληξε τουρκικό έδαφος προερχόμενο από συριακό έδαφος την περασμένη εβδομάδα. Στις ΗΠΑ, ο διευθυντής Εθνικής Ασφαλείας, Τζέιμς Κλάπερ, εξέφρασε χθες φόβους ότι άλλη συριακή ισλαμιστική οργάνωση σχετιζόμενη με την Αλ Κάιντα, η Αλ Νούσρα, σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή