Η αντεπίθεση της Σκάρλετ Γιόχανσον για το διαφημιστικό της SodaStream

Η αντεπίθεση της Σκάρλετ Γιόχανσον για το διαφημιστικό της SodaStream

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραιτήθηκε από τον ρόλο της ως πρεσβευτού της Oxfam, η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση, αφού διαφώνησε με την οργάνωση επειδή η τελευταία θεωρεί ασυμβίβαστη με τον ανθρωπιστικό ρόλο της τη διαφήμιση από την αμερικανίδα ηθοποιό της ισραηλινής εταιρείας SodaStream που λειτουργεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η σταρ του Χόλιγουντ έγινε το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας αναψυκτικών SodaStream και εμφανίζεται σε διαφήμιση της εταιρείας.

Η πολλών εκατομμυρίων ύψους συμφωνία έχει προκαλέσει την αντίδραση ακτιβιστών και ανθρωπιστικών οργανώσεων επειδή το μεγαλύτερο εργοστάσιο της SodaStream βρίσκεται σ' έναν εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η εταιρεία απασχολεί τόσο παλαιστίνιους όσο και ισραηλινούς εργαζομένους και υποστηρίζει πως το εργοστάσιό της προσφέρει ένα πρότυπο ειρηνικής συνεργασίας, όμως οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και καταδικάζονται από την Oxfam, η οποία διεξάγει στην περιοχή μια μεγάλη ανθρωπιστική επιχείρηση.

Έπειτα από διαβουλεύσεις με την Γιόχανσον νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η ηθοποιός ενημέρωσε την οργάνωση ότι τερματίζει τη σχέση της μαζί της.

«Εξακολουθώ να υποστηρίζω την οικονομική συνεργασία και κοινωνική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ένα δημοκρατικό Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Η εταιρεία SodaStream είναι μια εταιρεία που έχει δεσμευτεί όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για το χτίσιμο μιας γέφυρας προς την ειρήνη, υποστηρίζοντας τη συνεργασία ισραηλινών και παλαιστινίων» δήλωσε η ηθοποιός.

Από την πλευρά της η οργάνωση αναφέρει σε δήλωσή της: «Η Oxfam αποδέχθηκε την απόφαση της Σκάρλετ Γιόχανσον να αποχωρήσει. Ο ρόλος της κας Γιόχανσον στην προώθηση της εταιρείας SodaStream είναι ασυμβίβαστος με το ρόλο της ως Παγκόσμιας Πρεσβευτού της Oxfam».

«Η Oxfam πιστεύει πως επιχειρήσεις όπως η SodaStream που λειτουργούν σε οικισμούς, εντείνουν τη συνεχιζόμενη φτώχεια και την άρνηση των δικαιωμάτων των παλαιστινιακών κοινοτήτων τις οποίες εργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε».

Η Oxfam αποθαρρύνει το εμπόριο μόνο με ισραηλινές εταιρείες οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε εδάφη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Η ίδια η ύπαρξη (ισραηλινών οικισμών) συνιστά μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη.

«Είναι αδύνατο να αγνοηθεί το ισραηλινό σύστημα παράνομων διακρίσεων, κατασχέσεων γης, κλοπής φυσικών πόρων και υποχρεωτικού εκτοπισμού Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου είναι εγκατεστημένη η εταιρεία SodaStream», πρόσθεσε η οργάνωση.

Η Γιόχανσον συνεργαζόταν με την Oxfam από το 2005 και έγινε πρεσβευτής της το 2007. Έκτοτε έχει πάρει μέρος σε παγκόσμιες εκστρατείες της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή