Χέρμαν Βαν Ρομπάι: «Λύση ανάγκης η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Χέρμαν Βαν Ρομπάι: «Λύση ανάγκης η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Επιλογή ανάγκης» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

«Η “περισσότερη Ευρώπη” δεν είναι μια ιδεολογική επιλογή, είναι μια επιλογή ανάγκης», τόνισε ο Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα Le Soir.

Μολονότι παραδέχτηκε ότι τα αντιευρωπαϊκά, λαϊκιστικά κόμματα ενδέχεται να ανεβάσουν σημαντικά τα ποσοστά τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου απέφυγε να διεκτραγωδήσει την κατάσταση. «Θα υπάρχει πάντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων που τάσσονται υπέρ του ευρωπαϊκού σχεδίου. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν», τόνισε.

«Ο λαϊκισμός δεν γεννήθηκε με την κρίση του ευρώ. Είναι ένα κοινωνικό, πολιτισμικό φαινόμενο, πολύ πιο βαθύ από τα σημερινά προβλήματα», σημείωσε ο Βαν Ρομπάι, η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του έτους. «Στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο ήταν ήδη πρώτο κόμμα ουσιαστικά από το 2002. Ωστόσο η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση», παραδέχτηκε.

«Κανείς δεν θέλει να επιστρέψει στα εθνικά σύνορα, στα τελωνεία, στην αποκατάσταση του κόσμου όπως ήταν πριν το 1958. Ακόμη και την επιστροφή των εθνικών νομισμάτων, ποιος την θέλει;» συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταλήγοντας: «Κατανοώ την αγωνία του κόσμου, όμως οι άνθρωποι δεν θέλουν να επιστρέψουν στο παρελθόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή