Ανησυχία από ΗΠΑ και Γαλλία για τις καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας

Ανησυχία από ΗΠΑ και Γαλλία για τις καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί διότι η Συρία δεν έχει απομακρύνει από το έδαφός της παρά μόνο το 5% των πιο επικίνδυνων χημικών όπλων που διαθέτει, τόνισε σήμερα από τη Βαρσοβία ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ.

"Οι ΗΠΑ ανησυχούν γιατί η συριακή κυβέρνηση καθυστερεί να απομακρύνει τα χημικά όπλα", είπε ο Χέιγκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της", συνέχισε.

Ο Αμερικανός υπουργός, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, είπε ότι "αγνοεί τα κίνητρα" της συριακής κυβέρνησης και διερωτήθηκε εάν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε "ανικανότητα". "Δεν γνωρίζω γιατί καθυστερεί η παράδοση αυτού του υλικού. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι καθυστερούν", τόνισε.

Από το Παρίσι, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να "επαγρυπνεί" προκειμένου να τηρήσει η Συρία της δεσμεύσεις της. "Φαίνεται ότι υπάρχει μια αργοπορία. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική", τόνισε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) μέχρι σήμερα μόνο δύο φορτία χημικών όπλων έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία, ένα στις 7 και άλλο ένα στις 27 Ιανουαρίου. Τα δύο αυτά φορτία αντιπροσωπεύουν "κάτι λιγότερο από το 5%" των χημικών που θα έπρεπε να έχουν φύγει από τη χώρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Με βάση το σχέδιο καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ η Συρία θα έπρεπε να έχει ήδη απομακρύνει 700 τόνους των πιο "επικίνδυνων" χημικών της, ιδίως εκείνα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και σαρίν. Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει επίσης να φύγουν από τη χώρα άλλοι 500 τόνοι λιγότερο επικίνδυνων ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή