Ουκρανία: Σε άδεια λόγω …«ασθενείας» ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: Σε άδεια λόγω …«ασθενείας» ο Γιανουκόβιτς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της οξύτατης πολιτικής κρίσης που μαστίζει εδώ και δύο μήνες την Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι αποσύρεται προσωρινά λόγω ασθενείας. Η εξέλιξη αυτή δίνει μεγαλύτερες διαστάσεις στο κενό εξουσίας που αντιμετωπίζει η χώρα, ύστερα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης με την αντιπολίτευση.

Το γραφείο της προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο 63χρονος Γιανουκόβιτς πάσχει από οξύ πρόβλημα του αναπνευστικού συστήματος και ότι εμφάνισε υψηλό πυρετό. Από την πλευρά του, ο Ρόστισλαβ Παβλένκο, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γροθιά», του Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε λόγο για «διπλωματική ασθένεια», η οποία «επιτρέπει στον Γιανουκόβιτς να μην υπογράφει νόμους, να μην έχει συναντήσεις με την αντιπολίτευση και να μη λαμβάνει αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης».

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της προεδρίας για την κατάσταση της υγείας του, ο Γιανουκόβιτς υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του για την αντιμετώπιση της κρίσης και επέρριψε τις ευθύνες για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην αντιπολίτευση. «Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να πυροδοτούν την ένταση για χάρη των πολιτικών φιλοδοξιών τους», υποστήριξε ο φιλορώσος πολιτικός.

Την Τετάρτη, ο Γιανουκόβιτς προσήλθε στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής -κατευθείαν από το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον βουλευτή Μιχαήλο Τσετσέτοβ, από το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών- για να εξασφαλίσει την υπερψήφιση, από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, του νομοσχέδιου που προέβλεπε αμνήστευση των κρατούμενων διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, ύστερα από μια υψηλών τόνων κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας, όχι όμως και από την αντιπολίτευση, η οποία απέρριψε τους όρους του Γιανουκόβιτς.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση αμνηστίας μόνο εφόσον οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εκκενώσουν τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει και εγκαταλείψουν τα οδοφράγματα στο κέντρο του Κιέβου και άλλων πόλεων, περιοριζόμενοι σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Ο ψηφισθείς νόμος δίνει διορία 15 ημερών στους ακτιβιστές να συμμορφωθούν, προκειμένου να εφαρμοστεί η αμνηστία. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ενώ εκπρόσωποι των καταληψιών στο δημαρχείο του Κιέβου δήλωσαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να παραιτηθεί ο Γιανουκόβιτς.

Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως μια νέα κυβέρνηση -επί του παρόντος, χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού ασκεί ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σεργκέι Αρμπούζοφ, οικογενειακός φίλος του Γιανουκόβιτς- προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο την πολιτική κρίση, όσο και τις πιεστικές, οικονομικές δυσκολίες της χώρας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη από την απόφασή της να χορηγήσει ευνοϊκό δάνειο ύψους 15 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, συνάρτησε όμως την εφαρμογή της απόφασης με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει δώσει στην Ουκρανία τρία από τα 15 δισ. δολάρια που υποσχέθηκε.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, η οποία επισκέφθηκε το Κίεβο σε μια προσπάθεια μεσολάβησης μεταξύ των δύο αντίπαλων παρατάξεων, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε» από τη φονική βία στη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών. Παράλληλα, το BBC, επικαλούμενο πηγές από το αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων εναντίον τόσο κυβερνητικών αξιωματούχων της Ουκρανίας, όσο και ηγετών των ακτιβιστών, εφόσον κλιμακωθούν τα περιστατικά βίας από τις δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή