ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικός πύραυλος προκαλεί τις ΗΠΑ

rosikos-pyraylos-prokalei-tis-ipa-2004303

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανησυχίες για μη τήρηση των υποχρεώσεών της, που απορρέουν από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών, προκαλεί η δοκιμή νέου πυραύλου τύπου Κρουζ από τη Μόσχα.

Τέτοιες δοκιμές, τις οποίες η Μόσχα φέρεται να πραγματοποιεί ήδη από το 2008, απαγορεύονται ρητά από τη Συνθήκη Απαγόρευσης Δοκιμών του 1987. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της επικεφαλής του τομέα αφοπλισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόουζ Γκέτεμλερ, η κυβέρνηση Ομπάμα διστάζει να χαρακτηρίσει τις δοκιμές του νέου πυραύλου παραβιάσεις της συνθήκης, όπως αποκαλύπτουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι, αν και οι δοκιμές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της Test Ban Treaty, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν επιθυμεί να επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας, που ταλανίζονται από ασυμφωνία στα θέματα της Συρίας, του Εντουαρντ Σνόουντεν και της Ουκρανίας.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές φήμες ακούγονται σχετικά με απαγορευμένες ρωσικές πυρυλικές δοκιμές, ενώ πολλές εκθέσεις εστίασαν στο καθ’ όλα νόμιμο σύστημα RS-26. Το πυραυλικό αυτό σύστημα έχει δοκιμαστεί σε μέσο βεληνεκές, που επιτρέπεται από τη συνθήκη Test Ban. Ο μικρός αριθμός διηπειρωτικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν, όμως, καθιστά «παράκαμψη» –αν όχι παραβίαση– της συνθήκης του 1987.

Παρά την επιμονή της κυβέρνησης Ομπάμα στη διπλωματική οδό, η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να αγνοεί τι πράττει πραγματικά η Μόσχα. Η εγκατάλειψη του περίπλοκου δικτύου επιθεωρήσεων, που είχε τεθεί σε λειτουργία μέσω της συνθήκης του 1987, δεν επιτρέπει άλλωστε τον έλεγχο των ρωσικών εγκαταστάσεων.