Αιματηρή επίθεση στο ιρακινό υπουργείο Μεταφορών

Αιματηρή επίθεση στο ιρακινό υπουργείο Μεταφορών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κτίριο του ιρακινού υπουργείου Μεταφορών στη Βαγδάτη επιτέθηκαν έξι βομβιστές αυτοκτονίας, όπου κράτησαν ομήρους και άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 18 ακόμη θύματα, εκτός από τους εαυτούς τους, και πενήντα τραυματίες, όπως ανακοίνωσαν χθες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, οι έξι ένοπλοι άνδρες σκότωσαν εννέα από τους εργαζομένους της υπηρεσίας προστασίας εγκαταστάσεων στο εσωτερικό του κτίσματος, που χρησιμοποιείται για την υποδοχή αντιπροσωπειών. Οι τέσσερις εκ των έξι βομβιστών πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που ήταν προσαρμοσμένοι στα γιλέκα που φορούσαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ οι δύο εναπομείναντες ένοπλοι δέχθηκαν τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, που έσπευσαν στο σημείο και ανακατέλαβαν τον έλεγχο του κτιρίου. «Τα μέτρα ασφαλείας σε αυτό το κτίριο ήταν λιγότερο αυστηρά από το κανονικό, επειδή δεν εθεωρείτο πιθανός στόχος», δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Στη συνέχεια, οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν προσωρινά την περιοχή για λόγους ασφαλείας, αφού φιλοξενεί πολλά κυβερνητικά γραφεία.

Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του έδωσε στη δημοσιότητα μικρότερο αριθμό θυμάτων, δηλαδή αυτόν των μόλις οκτώ ατόμων, στον οποίο υπολογίστηκαν και οι έξι νεκροί ένοπλοι.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ αποτελούν κυρίως πρακτική των ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Τα κυβερνητικά κτίρια στοχοποιούνται από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, γνωστό και ως ISIL, ενώ οι συμμαχικές του οργανώσεις μάχονται ορμητικά για την αποσταθεροποίηση της σιιτικής ιρακινής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας κατηγορούν το ΙSIL για την τρομοκρατική επίθεση και τόνισαν ότι θα ακολουθήσουν νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη, οι οποίες στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό των δυνάμεων ασφαλείας. Η επίθεση στο κτίριο του υπουργείου Μεταφορών συμπίπτει με τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και σε αντικυβερνητικούς αντάρτες στη δυτική επαρχία Ανμπάρ και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι. Οι σουνίτες μουσουλμάνοι του ISIL κατέλαβαν τις δύο πόλεις την 1η Ιανουαρίου με την υποστήριξη φυλετικών ομάδων που τρέφουν αισθήματα αποστροφής προς την ιρακινή κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που οι σουνίτες διατηρούν ανοικτά τον έλεγχο ιρακινών πόλεων από το 2003 και την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλικί, από την πλευρά του, ζήτησε την υποστήριξη των διεθνών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα.

Σε άλλες εξελίξεις, ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο με εκρηκτικό μηχανισμό εξερράγη σε αγορά της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας έντεκα. Σε άλλο σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, ακόμη ένα όχημα σταθμευμένο μπροστά σε στάση λεωφορείου εξερράγη, αφήνοντας πίσω πέντε νεκρούς πολίτες και έντεκα τραυματίες.

Τον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον 911 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ, αριθμός τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2013, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο από ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή