ΠΓΔΜ: Έως τη Δευτέρα αναμένεται να προκηρυχθούν οι προεδρικές εκλογές

ΠΓΔΜ: Έως τη Δευτέρα αναμένεται να προκηρυχθούν οι προεδρικές εκλογές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοσκι αναμένεται να προκηρύξει τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, οι προεδρικές εκλογές θα προκηρυχθούν για τις 13 Απριλίου και σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί μετά από δύο εβδομάδες, στις 27 Απριλίου.

Μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει ορίσει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων γίνονται εκτεταμένες αναφορές σχετικά με τα πρόσωπα που θεωρούνται πιθανά να λάβουν το χρίσμα των κομμάτων.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον α΄γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Σε διαφορετική περίπτωση ακολουθεί β΄γύρος, σε δύο εβδομάδες, μεταξύ των δύο που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α΄ γύρο. Πρόεδρος στον β΄γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Η στάση των αλβανικών κομμάτων σχετικά με την εκλογή Προέδρου της ΠΓΔΜ θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ άλλων και για την εξασφάλιση του απαραίτητου ποσοστού συμμετοχής.

Η θητεία του Προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν την άνοιξη του 2009. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ εξελέγη τότε Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ως υποψήφιος του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επικρατώντας στοn δεύτερο γύρο του υποψηφίου της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

Σύσσωμα τα μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια προεξοφλούν ότι, μαζί με τις προεδρικές, θα διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προκηρυχθούν στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πάντως, τα δύο μεγάλα συγκυβερνώντα κόμματα, το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το DUI του Αλί Αχμέτι, επισήμως αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αν και ανεπισήμως διαδίδουν το αντίθετο.

Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου των Σκοπίων, τα δύο αυτά κόμματα έχουν κατ΄αρχήν συμφωνήσει για πρόωρες βουλευτικές εκλογές και μένει να καθοριστεί η αιτιολόγηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και το μοίρασμα της «πίτας» στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, θεωρείται βέβαιο ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι θα υπερισχύσουν στο σλαβικό και αλβανικό πολιτικό μπλοκ και θα εξασφαλίσουν μία ακόμη κυβερνητική θητεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές , ο νέος Πρόεδρος της Βουλής της χώρας θα προέρχεται από τις τάξεις του DUI, γεγονός «ικανοποιητικό» για να καμφθούν οι όποιες «αντιστάσεις» του κόμματος του Αλί Αχμέτι, το οποίο μέχρι πρόσφατα τασσόταν κατά του ενδεχομένου πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, προβάλλοντας ως προτεραιότητα την ανάγκη διεξαγωγής εντατικών και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, ώστε να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ.

Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης λήγει το καλοκαίρι του 2015 και κανονικά οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε περίπου ενάμιση χρόνο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή