ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Απαγωγή και βασανισμός διαδηλωτή

oykrania-apagogi-kai-vasanismos-diadiloti-2004268

Ένας αντικυβερνητικός διαδηλωτής στην Ουκρανία, αγνοούμενος εδώ και μία εβδομάδα, εμφανίστηκε σήμερα στην τηλεόραση, με βαριά τραύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, όπου κατήγγειλε ότι απήχθη, βασανίσθηκε και … «σταυρώθηκε».

Ο 35χρονος Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ηγέτες του «Automaidan» – του κινήματος διαδηλωτών με αυτοκίνητα, που έχει διοργανώσει πολλές διαμαρτυρίες έξω από την εξοχική κατοικία του προέδρου Γιανουκόβιτς -μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ύστερα από την εμφάνισή του στο ουκρανικό δίκτυο TV 5th.

Μία από τις ογκωδέστερες τέτοιες διαμαρτυρίες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 2.000 αυτοκίνητα, πλησίασε σε απόσταση 300 μέτρων από την εξοχική κατοικία του προέδρου στην Μεζιχίρια, έξω από το Κίεβο στις 29 Δεκεμβρίου προτού την σταματήσουν σε μπλόκο ασφαλείας.

«Με σταύρωσαν. Μου τρύπησαν τα χέρια», είπε ο Μπουλάτοφ δείχνοντας τα σημάδια στο πίσω μέρος των χεριών του. «Μου έκοψαν το αυτί, μου χάραξαν το πρόσωπο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ανέπαφο σημείο στο σώμα μου. Αλλά, δόξα τω Θεώ, είμαι ζωντανός», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Μπουλάτοφ εξαφανίστηκε στις 23 Ιανουαρίου.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης όσων συμμετέχουν σε αυτές τις πορείες και οι οργανώσεις των διαδηλωτών υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 20 άνθρωποι και ανακρίνονται.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Μπουλάτοφ στο νοσοκομείο, δήλωσε: «Αυτό που έκαναν στον Ντμίτρο ήταν μία πράξη εκφοβισμού όλων των ενεργών πολιτών».

Ένας φίλος του Μπουλάτοφ, ο Γιούρι Ζοζούλια, είπε: «Γνωρίζουμε ότι αυτοί (οι απαγωγείς του) δεν του έδωσαν φαγητό. Γνωρίζουμε ότι τον εγκατέλειψαν σε ένα δάσος κι ότι ο ίδιος κατάφερε να φτάσει σε ένα χωριό και να τηλεφωνήσει στους φίλους του».

Ο στρατός καλεί τον Γιανουκόβιτς να λάβει «επειγόντως» μέτρα για «σταθεροποίηση» της κατάστασης   

Εξάλλου, έκκληση στον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να λάβει «επειγόντως» μέτρα για τη «σταθεροποίηση» της κατάστασης στην Ουκρανία, απηύθυνε ο στρατός της χώρας με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας.

«Οι στρατιωτικοί και οι (άλλοι) εργαζόμενοι του υπουργείου καλούν τον ανώτατο αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων (δηλαδή τον αρχηγό του κράτους) να λάβει επειγόντως μέτρα στο πλαίσιο της σημερινής νομοθεσίας, για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι στρατιωτικοί και οι (άλλοι) εργαζόμενοι του υπουργείου Άμυνας θεωρούν απαράδεκτες την κατάληψη δημόσιων κτιρίων και τις απόπειρες παρεμπόδισης της εξουσίας να ασκήσει το έργο της και επισημαίνουν ότι μια κλιμάκωση του κινήματος αμφισβήτησης απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται από χθες το πρωί σε αναρρωτική άδεια λόγω «οξείας νόσου του αναπνευστικού», όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της προεδρίας.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γιανουκόβιτς κατηγόρησε με ανακοίνωσή του την αντιπολίτευση ότι «πυροδοτεί» την κατάσταση καλώντας τον πληθυσμό να συνεχίσει να διαδηλώνει «λόγω των πολιτικών φιλοδοξιών ορισμένων εκ των ηγετών της».

Από την πλευρά τους, οι τρεις κυριότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, Αρσένι Γιάτσενιουκ και Όλεγκ Τιάγκνιμποκ τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους ότι ο Γιανουκόβιτς έχει παραβιάσει το Σύνταγμα. Τού προσήψαν «εκβιασμό» των βουλευτών του ίδιου του του κόμματος, του Κόμματος των Περιοχών, για να ψηφίσουν, την Τετάρτη, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων εξ αυτών, του νόμου για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες διαδηλωτές.

Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος περί αμνηστίας, θα πρέπει οι διαδηλωτές να έχουν αποχωρήσει εντός 15 ημερών από τους δρόμους, τις πλατείες και τα δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει στο Κίεβο και σε πολλές ακόμα περιοχές, κάτι που αρνείται η αντιπολίτευση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)