«Πολύ σεμνό ξεκίνημα η Γενεύη 2», εκτιμά ο διεθνής μεσολαβητής Μπραχίμι

«Πολύ σεμνό ξεκίνημα η Γενεύη 2», εκτιμά ο διεθνής μεσολαβητής Μπραχίμι

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνοδος Γενεύη 2 για τη Συρία είναι «ένα πολύ σεμνό ξεκίνημα, όμως είναι ένα ξεκίνημα», υπογράμμισε σήμερα ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι μετά το πέρας του πρώτου γύρου συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

«Είναι ένα ξεκίνημα πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε», πρόσθεσε ο Μπραχίμι, επισημαίνοντας ότι παρατήρησε «κάποια σημεία σύγκλισης» μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της συριακής κρίσης θα επαναληφθούν «κατ’ αρχήν» στις 10 Φεβρουαρίου, επεσήμανε ο διεθνής μεσολαβητής. Όμως η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι πρέπει πρώτα να συμβουλευθεί τη Δαμασκό προτού επιβεβαιώσει την ημερομηνία.

«Πρότεινα να επαναλάβουμε (τις διαπραγματεύσεις) με βάση την ατζέντα στην οποία συμφωνήσαμε και να συναντηθούμε στις 10 Φεβρουαρίου. Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης δεν μου είπε ότι σκέφτονται να μην έρθουν. Αντίθετα είπαν ότι θα επιστρέψουν, αλλά πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με την πρωτεύουσα», επεσήμανε ο Μπραχίμι.

Η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών.

Εξάλλου ο Μπραχίμι σημείωσε ότι επιθυμεί να επικεντρωθεί «στα θετικά στοιχεία» του πρώτου γύρου των συνομιλιών. «Οι δύο πλευρές συνομίλησαν μέσω εμού, ήταν μια δύσκολη αρχή, όμως οι δύο πλευρές συνήθισαν να κάθονται στο ίδιο δωμάτιο», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Αναζητήσαμε κοινά σημεία στα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν», κατέληξε.

Στο μεταξύ ο σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζόχμπι, μέλος της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Δαμασκός δεν θα κάνει «καμία υποχώρηση» στις διαπραγματεύσεις.

«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει ένα νέος γύρος, όμως ούτε σε αυτόν, ούτε στον επόμενο, (η αντιπολίτευση) δεν θα κερδίσει καμία υποχώρηση από τη συριακή αντιπροσωπεία», υπογράμμισε ο αλ Ζόχμπι μιλώντας σε φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Το Ισραήλ δεν κατάφερε να κερδίσει καμία υποχώρηση (από την κυβέρνηση) εδώ και μισό αιώνα, η τρομοκρατία δεν κατάφερε να κερδίσει καμία υποχώρηση στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, η Τουρκία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και οι συνωμότες στον Λίβανο δεν κατάφεραν να κερδίσουν καμία υποχώρηση με τη βία», συνέχισε ο σύρος υπουργός.

«Δεν θα κερδίσουν από την πολιτική αυτό που δεν κατάφεραν να επιτύχουν με τη βία», υπογράμμισε ο αλ Ζόχμπι υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή