Πιο ενεργή Γερμανία διεθνώς ζητεί ο Γκάουκ

Πιο ενεργή Γερμανία διεθνώς ζητεί ο Γκάουκ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. Πιο ενεργό ρόλο της Γερμανίας στις θερμές περιοχές του πλανήτη ζήτησε ο Γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, ανοίγοντας χθες τη διεθνή διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου. Η φετινή διάσκεψη αναμενόταν με ενδιαφέρον όχι τόσο λόγω του επετειακού χαρακτήρα της (είναι η 50ή), αλλά διότι οι αποκαλύψεις γύρω από τον ρόλο της αμερικανικής ΝSA έχουν ταράξει τα ήρεμα νερά της αμερικανογερμανικής συνεργασίας.

«Ακόμη και ο Ισιγκερ, ο προεδρεύων της διάσκεψης, το ξέρει: η υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΝSA θα επισκιάσει τη συνάντηση, τόσο στις επίσημες συζητήσεις όσο και στις ανεπίσημες επαφές» έγραψε το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ. «Οι Αμερικανοί πρέπει να το περιμένουν» είπε στο γερμανικό περιοδικό η ειδική στις διατλαντικές σχέσεις του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον, Χέδερ Κόνλι. «Αλλά θα ήθελαν να λειτουργήσουν ωσάν το σκάνδαλο να έχει παρέλθει και να μιλήσουν για άλλα ζητήματα».

Το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις παρακολουθήσεις της Αγκελα Μέρκελ και άλλων Γερμανών αξιωματούχων από τη ΝSA χαρακτηρίστηκε «σαμαράκι στον δρόμο» των αμερικανογερμανικών σχέσεων από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος χθες συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο Αμερικανός υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στη «συμφωνία μη κατασκοπείας» που επεδίωκε να συνάψει η γερμανική πλευρά, προς επίρρωση των πληροφοριών ότι οι ΗΠΑ έχουν κλείσει την πόρτα στη συμφωνία αυτή.

Νέος προσανατολισμός

Σε στρατηγικό επίπεδο πάντως, ο νέος, πιο ενεργός προσανατολισμός της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή ικανοποιεί το αμερικανικό αίτημα για ανάληψη περισσότερων βαρών από τους συμμάχους. «Κάνουμε άραγε ό,τι μπορούμε για να σταθεροποιήσουμε τη γειτονιά μας, στα ανατολικά και στην Αφρική; Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους της τρομοκρατίας;» διερωτήθηκε ο Γερμανός πρόεδρος στην εναρκτήρια ομιλία της διάσκεψης. «Και αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν λόγοι που μας υποχρεώνουν να αναλάβουμε στρατιωτική δράση μαζί με τους συμμάχους μας, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε δίκαια τους κινδύνους μαζί τους;». «Λέω ότι η Γερμανία πρέπει να εμπλέκεται ως καλός εταίρος νωρίτερα, πιο αποφασιστικά και πιο ουσιαστικά». «Η αρχή της κρατικής κυριαρχίας και ο κανόνας της μη ανάμειξης δεν θα έπρεπε να θέτουν τα βίαια καθεστώτα στο απυρόβλητο».

«Ο Γκάουκ ζητεί νέα γερμανική εξωτερική πολιτική» ήταν ο κύριος τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης της Frankfurter Allgemeine μετά την ομιλία του Γερμανού προέδρου. Σε ανάλογο τόνο αναμενόταν να κινηθεί και η ομιλία της υπουργού Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή