Η βότκα σκοτώνει τους Ρώσους

Η βότκα σκοτώνει τους Ρώσους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MΟΣΧΑ. Το ένα τέταρτο των Ρώσων ανδρών πεθαίνει προτού κλείσει τα 55 εξαιτίας του πάθους για τα οινοπνευματώδη ποτά και ιδιαίτερα για τη βότκα, αναφέρει μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η έρευνα, η οποία εκπονήθηκε σε 151 χιλιάδες άνδρες, διαπίστωσε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά πρόωρων θανάτων μεταξύ των Ρώσων ανδρών, κάποιοι από τους οποίους ανέφεραν ότι έπιναν τρεις έως τέσσερις φιάλες βότκας σε εβδομαδιαία βάση.

Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε δηλητηρίαση εξαιτίας του οινοπνεύματος, δυστυχήματα και αυτοκτονίες, αλλά και διάφορες ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος του λάρυγγα και του ήπατος, η φυματίωση, η πνευμονία, η παγκρεατίτιδα και η ηπατική ανεπάρκεια.

«Η ανδρική θνησιμότητα στη Ρωσία παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια καθώς καταγράφηκαν μεταβολές στους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν στην κατανάλωση οινοπνεύματος, αλλά και στην κοινωνική σταθερότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, η βότκα υπήρξε ο κομβικός παράγοντας των διακυμάνσεων της θνησιμότητας», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Ντέιβιντ Ζάριτσε του Ρωσικού Αντικαρκινικού Κέντρου της Μόσχας, επισημαίνουν ότι ενώ στη Βρετανία τα ποσοστά πρόωρων θανάτων στις ηλικίες από 15 έως 54 ετών μειώνονται συνεχώς από το 1980 έως σήμερα εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν για τη διακοπή του καπνίσματος, στη Ρωσία, τα ποσοστά πρόωρων θανάτων ανδρών της ίδιας ηλικιακής ομάδας παρουσιάζουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Χαρακτηριστικά οι περιορισμοί στην κατανάλωση του οινοπνεύματος που επιβλήθηκαν το 1985 επί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ της τάξεως του 25%, ενώ ανάλογη μείωση εμφάνισε και η ανδρική θνησιμότητα. Οταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς στη Ρωσία, η κατανάλωση των οινοπνευματωδών αυξήθηκε κατακόρυφα, και μαζί της οι θάνατοι. Μετά τις μεταρρυθμίσεις στην πολιτική που ακολουθείται όσον αφορά στα οινοπνευματώδη ποτά, η οποία εφαρμόζεται από το 2006, η κατανάλωσή τους εμφάνισε πτωτικές τάσεις και περιορίστηκε περίπου κατά το ένα τρίτο. Μαζί με την κατανάλωση των ποτών μειώθηκε και ο κίνδυνος θανάτου πριν από τα 55 χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές.

Για τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet, οι ερευνητές ζήτησαν από 151 χιλιάδες άνδρες από τις πόλεις Μπαρναούλ, Μπινσκ και Τομσκ να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση βότκας που έκαναν και αν κάπνιζαν. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας τους επί 10 χρόνια, κατά την περίοδο 1999 έως 2010. Στη διάρκεια της μελέτης απεβίωσαν περίπου οκτώ χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υψηλότερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν αυτοί που πίνουν και καπνίζουν όπως, εξάλλου, και εκείνοι που πίνουν τρεις ή περισσότερες φιάλες βότκας του μισού λίτρου την εβδομάδα συγκριτικά με αυτούς που καπνίζουν και πίνουν λιγότερο από μία φιάλη εβδομαδιαίως.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η σχέση ανάμεσα στη βότκα και την υγεία σηματοδοτεί μια πραγματική κρίση δημόσιας υγείας στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή