Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας

Συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τη σημαντική ώθηση στην αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές της Μάγχης, η χθεσινή συνάντηση του Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ δεν κατάφερε να γεφυρώσει τις απόψεις των δύο χωρών για το επίμαχο ζήτημα της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Ολάντ στην αεροπορική βάση του Μπράιζ Νόρτον, η οποία βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του Βρετανού πρωθυπουργού, στο Οξφορντσάιρ. Ηταν η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο εταίρων ύστερα από την εκλογή του Γάλλου σοσιαλιστή ηγέτη στην προεδρία της Δημοκρατίας, το 2012.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ο Ολάντ τόνισε ότι η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών «δεν αποτελεί προτεραιότητα» για τη Γαλλία. Ο Κάμερον ζητάει επίμονα την αναθεώρηση ώστε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην Ε.Ε., ελπίζοντας ότι θα πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν «ναι», αφού προηγουμένως θα έχει εξασφαλίσει την επιστροφή σειράς αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο. Πάντως, ο Κάμερον δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει τις πρόσφατες εξαγγελίες Ολάντ για μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις, ενώ ζήτησε επιτάχυνση της απελευθέρωσης των αγορών σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Η χθεσινή σύνοδος κορυφής έδωσε νέα πνοή στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε με τη Βρετανία το 2010 ο προκάτοχος του Ολάντ, Νικολά Σαρκοζί. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αγοράσουν από κοινού πυραύλους αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ και να προχωρήσουν σε μελέτη αξίας 150 εκατομμυρίων γύρω από τη δυνατότητα συμπαραγωγής μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών. Αλλες σημαντικές αποφάσεις αφορούν τη δημιουργία κοινής δύναμης κρούσης 10.000 ανδρών, την από κοινού εξερεύνηση του Διαστήματος και την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία από τη γαλλική εταιρεία EDF.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, οι δύο άνδρες είχαν γεύμα εργασίας σε παραδοσιακή βρετανική παμπ στο Οξφορντσάιρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή