Αγονος ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων για το Συριακό

Αγονος ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων για το Συριακό

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς κάποια συμφωνία έληξε ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ανάμεσα στις δύο συγκρουόμενες συριακές πλευρές χθες. Η τελευταία συνάντηση είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ενώ η επόμενη ανάμεσα στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ έχει προγραμματισθεί για τις 10 Φεβρουαρίου. Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακντάρ Μπραχίμι, αφού οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ούτε για την αποστολή οχημάτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην παλιά πόλη της Χομς, όπου οι κάτοικοι φέρεται να λιμοκτονούν.

«Ελπίζω στον επόμενο κύκλο, όταν επιστρέψουμε, να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο δομημένη συζήτηση», δήλωσε ο Μπραχίμι. Οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη υποστηρίζουν πως προτεραιότητα είναι αυτή τη στιγμή να συνεχιστούν οι συνομιλίες, οι οποίες βρίσκονται μονίμως στα όρια της κατάρρευσης, με την ελπίδα οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να υποχωρήσουν σταδιακά από τις σκληροπυρηνικές τους θέσεις. «Ούτε σε αυτό τον κύκλο συνομιλιών ούτε στον επόμενο θα υπάρξουν παραχωρήσεις από την πλευρά μας», δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης, Ομράν αλ Ζόχμπι.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την αργή διεκπεραίωση της καταστροφής των χημικών όπλων ανάλογα με το πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί. Ο επικεφαλής της διεύθυνσης ασφαλείας και αφοπλισμού του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δήλωσε ότι η προθεσμία της 30ής Ιουνίου είναι μια ρεαλιστική προοπτική, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της ανεπαρκούς τεχνικής υποστήριξης από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή