ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Εναν πολιτικό και κοινωνικό διχασμό βιώνει η Τουρκία ως απόρροια της σύγκρουσης του Ταγίπ Ερντογάν με τον μετριοπαθή ισλαμιστή ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, που ασκεί μεγάλη επιρροή σε σημαντικό τμήμα της γραφειοκρατίας. Το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει ο Τούρκος πρωθυπουργός και η διαφαινόμενη απόπειρα να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Δικαιοσύνη, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας που κατά καιρούς προβάλλει περί «ξένων παρεμβάσεων» εναντίον του, έχουν εξοργίσει εταίρους και συμμάχους.
Υποστηρικτές και αντίπαλοι του Ερντογάν συμφωνούν ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές, στις 30 Μαρτίου, θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τη συνέχεια και για το κατά πόσον ο σημερινός πρωθυπουργός θα επιμείνει στον αρχικό σχεδιασμό του να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Αυγούστου στις οποίες για πρώτη φορά ο αρχηγός του κράτους θα αναδειχθεί απ’ ευθείας από τον λαό, και όχι από τη Βουλή.
Συζητήσεις με Τούρκους αναλυτές και δημοσιογράφους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η εσωτερική κρίση στη γειτονική χώρα έχει ως θύματα τους θεσμούς και την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. «Ο Ερντογάν πιθανότατα να επιβιώσει αυτής της κρίσης, αλλά εις βάρος της δημοκρατίας» τονίζει στην «Κ» η Ασλι Αϊνταντασμπάς, αρθρογράφος της Milliyet και παρουσιάστρια εκπομπής του CNN Turk. Και προσθέτει: «Από τη μια έχουμε μια ομάδα αστυνομικών και εισαγγελέων που δρουν ως ένα ενιαίο μπλοκ, και από την άλλη έναν πρωθυπουργό που δηλώνει ότι, εάν μπορούσε, θα συλλάμβανε δικαστές».
Στο στόχαστρο του Ερντογάν βρίσκεται πλέον ευθέως ο μέχρι πρότινος σημαντικός σύμμαχός του, Φετουλάχ Γκιουλέν. Αντιδρώντας σε συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Γκιουλέν στο BBC και τη Wall Street Journal, όπου κατήγγειλε εκτεταμένη διαφθορά από το καθεστώς Ερντογάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες τον χαρακτήρισε «μαριονέτα των εχθρών της Τουρκίας» και αναρωτήθηκε«ποιοι είναι τα αφεντικά αυτών των Μέσων;» υπονοώντας ότι ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα. Μάλιστα, με δηκτικό τρόπο υπενθύμισε ότι «στη Βρετανία όπου επιχείρησαν να κάνουν τα ίδια ο (πρωθυπουργός) Κάμερον τα έκλεισε». «Στη χώρα μας εάν θέλεις να δυσφημήσεις κάποιον ή να πλήξεις την αξιοπιστία του, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τον κατηγορήσεις ότι προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή του Ισραήλ» λέει στην «Κ» ο αρθρογράφος της Zaman, Χαμίτ Μπιλίτσι.
«Είμαστε μπροστά σε μια μάχη μέχρις εσχάτων για τη συνείδηση της Τουρκίας. Και μετά το Γκεζί την άνοιξη, και τώρα τη μετωπική σύγκρουση με τον Γκιουλέν, ο Ερντογάν αιμορραγεί» σημειώνει Δυτικός διπλωμάτης που υπηρετεί στην Αγκυρα. Η δημοτικότητα του Ερντογάν παρουσιάζει ραγδαία πτώση από τότε που ξέσπασε το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο το οποίο έχει κλονίσει την κυβέρνησή του, ενώ αγγίζει ακόμη και την οικογένειά του με τη φερόμενη εμπλοκή του γιου του. Τον υποστηρίζει πλέον το 40%, έναντι 48% πριν από ένα μήνα και 71% τον Δεκέμβριο του 2011. Εάν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν θα συγκέντρωνε 36% των ψήφων, έναντι ενός 24% του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΡ είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με 50% των ψήφων.
Η κυβέρνηση Ερντογάν συνέχισε και στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις που έχει αρχίσει εδώ και ένα μήνα αντιδρώντας στις δικαστικές έρευνες κατά της κυβερνητικής διαφθοράς. Αλλοι 500 αστυνομικοί προστέθηκαν στους συνολικά 6.000 που έχουν τιμωρηθεί ή απομακρυνθεί, ενώ παράλληλα εκατοντάδες δικαστές έχουν μετατεθεί ή απαλλαγεί των καθηκόντων τους.