Στη διάσκεψη της Γενεύης, οι εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης αναμενόταν να παίξουν τον ρόλο του σοβαρού και οι εξόριστοι της αντιπολίτευσης τον ρόλο του ερασιτέχνη.
Αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Οι Σύροι αξιωματούχοι ήταν εύθικτοι και εκτόξευαν επικριτικά σχόλια εναντίον άλλων Σύρων, ξένων δημοσιογράφων και του επικεφαλής του ΟΗΕ. Αγνόησαν την ατζέντα των συζητήσεων, ακόμη και τον χρόνο που είχε οριστεί για τις ομιλίες, φέρνοντας σε δύσκολη θέση, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, ακόμη και τους Ρώσους συμμάχους τους.
Αντιθέτως, η αντιπολίτευση έδωσε μια εικόνα ψυχραιμίας και επαγγελματισμού, ακόμη και όταν δεχόταν προκλήσεις. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός ευελπιστεί τώρα να εκμεταλλευθεί τα σημάδια δυσαρέσκειας του κυριότερου υποστηρικτή της κυβέρνησης Ασαντ, της Ρωσίας. Την επόμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα για να δεσμευθεί ότι η Συρία μετά τον Ασαντ θα παραμείνει φιλική προς τη Ρωσία.
Κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Μοντρέ, την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έδειχνε ενοχλημένος και χτυπούσε το ρολόι του την ώρα της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, η οποία κατέληξε σε αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
«Ντραπήκαμε» είπε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία όμως υποβάθμισε τη σημασία της χειρονομίας με το ρολόι, λέγοντας ότι έπρεπε να είχε δοθεί εξαρχής περισσότερος χρόνος στους Σύρους.
Εδώ και καιρό, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν τρέφουν προτίμηση προσωπικά στον Ασαντ, αλλά ότι δεν βλέπουν εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της Συρίας. Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης φλερτάρουν με τη Ρωσία είναι μια κίνηση ρεαλισμού από την πλευρά τους, αφού έως τώρα θεωρούσαν τη Μόσχα συνώνυμη με τον Ασαντ.
Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομράν αλ Ζούμπι απέρριψε την ιδέα ότι υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις της Ρωσίας με τη συριακή κυβέρνηση. «Οι Ρώσοι αδελφοί μας δεν πουλούν τα αδέλφια τους» είπε.
Ο άμεσος στόχος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού είναι να αυξήσει την επιρροή του στις τάξεις της ευρύτερης αντιπολίτευσης. Στο εσωτερικό της Συρίας, οι εξόριστοι θεωρούνται από πολλούς «αντιπολίτευση πέντε αστέρων» που δεν εκπροσωπεί τους ανθρώπους που πολεμούν και υποφέρουν.
Το κύριο και ίσως και το μόνο επίτευγμα των συνομιλιών ήταν ότι οι δύο πλευρές κάθησαν στο ίδιο τραπέζι, δίνοντας η μία στην άλλη ένα μέτρο διεθνούς αναγνώρισης και νομιμοποίησης. «Για πρώτη φορά το καθεστώς υποχρεώθηκε να καθήσει και να ακούσει τα αιτήματα του λαού» είπε η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Ραφίφ Ζουεζάτι.
Πάντως, η στρατηγική της κυβέρνησης να συμφωνήσει επί της αρχής και να εγείρει διαρκώς αντιρρήσεις ως προς τα επιμέρους, πιέζοντας παράλληλα στρατιωτικά στο έδαφος, φαίνεται ότι λειτούργησε. Ο διπλωματικός αναλυτής της εφημερίδας Αλ Σαφίρ του Λιβάνου, Μοχάμαντ Μπαλούτ, είπε ότι ενώ στη Γενεύη οι συνομιλίες καρκινοβατούσαν, στις αποκλεισμένες περιοχές της Συρίας η κυβέρνηση πίεζε για εκεχειρίες με τους δικούς της όρους.
Η κυβέρνηση βρήκε επίσης στήριξη για το επιχείρημα ότι οι αντίπαλοί της είναι μαριονέτες της Δύσης. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης πραγματοποιούσαν καθημερινές συναντήσεις με δυτικούς διπλωμάτες και υπέβαλαν τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης στα αγγλικά, όχι στα αραβικά.
Οι συναντήσεις αυτές, στις οποίες οι διπλωμάτες και Βρετανοί και Αμερικανοί σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων προπονούσαν τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ώστε να μην πέφτουν στις παγίδες της κυβέρνησης, φαίνεται ότι απέδωσαν. Αυτό φάνηκε όταν δημοσιογράφος του κρατικού πρακτορείου SANA είπε στον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης Λουάι Σάφι ότι σε μία αποκλεισμένη περιοχή «δεν υπάρχουν άμαχοι, μόνο τρομοκράτες» και ρώτησε αν οι προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό τους «έχουν στόχο να ταϊστούν οι τρομοκράτες».
«Δύο καλές ερωτήσεις, σας ευχαριστώ γι’ αυτές» είπε ο Σάφι και ξεκίνησε να απαντά με ηρεμία.
Θύελλα για τη βοήθεια από το Κογκρέσο
H έγκριση της βοήθειας προς τους αντάρτες από το Kογκρέσο των ΗΠΑ προξένησε αναταράξεις στις συνομιλίες της Γενεύης. Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράν αλ Ζούμπι, είπε ότι η αμερικανική βοήθεια προς τους αντάρτες, που τώρα έχει σαφή έγκριση του Κογκρέσου, αντιβαίνει στον ρόλο των ΗΠΑ ως οργανωτών των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η έτερη διοργανώτρια των συνομιλιών, η Ρωσία, έχει υποστηρίξει τη συριακή κυβέρνηση με πωλήσεις όπλων, αλλά οι Σύροι αξιωματούχοι λένε ότι αυτό εμπίπτει στις νόμιμες διμερείς σχέσεις και δεν εξισώνεται με την αμερικανική χρηματοδότηση. «Η Ρωσία συνεργάζεται με τους Αμερικανούς για να βρει πολιτική λύση και ξαφνικά βρίσκουν μια λύση που αντιβαίνει στην πρωτοβουλία», είπε ο Ζούμπι αναφερόμενος στην αμερικανική χρηματοδότηση των ανταρτών. «Μήπως θέλουν να καταστρέψουν τη Γενεύη;». Ο Ζούμπι κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως υποστηρίζουν τρομοκράτες, ισχυρισμός που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οποιαδήποτε νύξη ότι υποστηρίζουμε την τρομοκρατία είναι γελοία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Εντγκαρ Βάσκεζ. «Μαγνήτης για την τρομοκρατία είναι το καθεστώς Ασαντ. Η βαρβαρότητα του καθεστώτος είναι η πηγή του βίαιου εξτρεμισμού στη Συρία σήμερα. Υποστηρίζουμε τη μετριοπαθή πολιτική και στρατιωτική αντιπολίτευση, που πολεμά για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια ολόκληρου του συριακού λαού».
Πέρυσι το Κογκρέσο είχε θέσει σειρά ερωτημάτων για το πρόγραμμα εξοπλισμού και εκπαίδευσης Σύρων ανταρτών από τη CIA στην Ιορδανία, εκφράζοντας φόβους ότι τα όπλα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια ισλαμιστών ανταρτών. Οι αντιδράσεις κάμφθηκαν και το Κογκρέσο ενέκρινε τα μυστικά κονδύλια για την αποστολή, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα.