Ο Γιανουκόβιτς εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο Γιανουκόβιτς εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών φέρεται να εξετάζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα του.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του Γιανουκόβιτς στο Κοινοβούλιο του Κιέβου, Γιούρι Μιροσνιτσένκο, υιοθέτησε συμβιβαστικό ύφος, λέγοντας: «Υπάρχουν δύο σενάρια: το πρώτο αφορά την απελευθέρωση όλων των κατειλημμένων κτισμάτων και τη χορήγηση αμνηστίας. Το δεύτερο είναι οι πρόωρες εκλογές».

Από τη μεριά της, η αντιπολίτευση, έχοντας εξασφαλίσει δυτική διπλωματική στήριξη, πίεζε χθες στο Κοινοβούλιο για επάνοδο στο προηγούμενο Σύνταγμα, που θα στερούσε από τον Γιανουκόβιτς αρκετές από τις έκτακτες εξουσίες του, όπως το δικαίωμα να διορίζει τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο και το σύνολο των περιφερειαρχών. Η αντιπολίτευση απαιτεί επίσης τη χορήγηση άνευ όρων αμνηστίας σε όλους τους συλληφθέντες διαδηλωτές.

Ο Γιανουκόβιτς μελετά ακόμη το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού, κύρια αποστολή του οποίου θα είναι η αποκλιμάκωση των διαδηλώσεων, αν και φήμες στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο επιλογής σκληροπυρηνικού πρωθυπουργού, με μηδενική ανοχή στο φαινόμενο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Δράση ανέλαβε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στην αγορά δολαρίων και την υποχώρηση της αξίας του εθνικού νομίσματος.

Παρότι δεν έχουν σημειωθεί βίαια περιστατικά στο Κίεβο τις τελευταίες ημέρες, δυτικές κυβερνήσεις απηύθυναν χθες προειδοποίηση στον πρόεδρο Γιανουκόβιτς για κίνδυνο νέας ανάφλεξης, εφόσον δεν βρεθεί πεδίο συνεννόησης με την αντιπολίτευση.

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο γερμανικό δίκτυο ARD, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είπε: «Εκτιμώ ότι η ώρα είναι κατάλληλη για να αξιοποιήσουμε τις κυρώσεις ως απειλή, εφόσον η κατάσταση δεν εξομαλύνεται». Αμεση υπήρξε η αντίδραση του Κιέβου, που κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γερμανό πρεσβευτή στην Ουκρανία. Στη χθεσινή του ανακοίνωση, το ουκρανικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Εκθέσαμε με έμφαση την ανάγκη αντικειμενικών εκτιμήσεων για τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ότι οι προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται».

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα μεταβεί σήμερα στο Σότσι, για να παρακολουθήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και να έχει επαφές με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία έχει ήδη εκταμιεύσει 3 δισ. δολάρια, από τα 15 δισ. που έχει υποσχεθεί να προσφέρει στην Ουκρανία ως οικονομική βοήθεια. Ο πρόεδρος Πούτιν άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι τα κεφάλαια αυτά θα στερέψουν, έως ότου ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς επιλέξει τη νέα του κυβέρνηση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έχει βρει ακόμη αντικαταστάτη για τον γεννημένο στη Ρωσία πρώην πρωθυπουργό Μικόλα Αζάροφ, που παραιτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Γιανουκόβιτς θα επιλέξει πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντρίι Κλιούεφ, ο οποίος θεωρείται εγκέφαλος της καταστολής των διαδηλώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή