Σε ελιγμούς πρόκειται να επιδοθεί το διαστημικό όχημα Curiosity της NASA, που ερευνά την επιφάνεια του πλανήτη Αρη, προκειμένου να υπερβεί έναν αμμόλοφο ύψους ενός μέτρου που του κλείνει τον δρόμο προς μία μικρή κοιλάδα. Πρόκειται για ένα πέρασμα με λιγότερους κοφτερούς βράχους σαν και αυτούς που τον τελευταίο καιρό το τραυματίζουν δημιουργώντας μεγάλα βαθουλώματα στους τροχούς του.
Ωστόσο, οι μηχανικοί της NASA δεν πρόκειται να επιδοθούν σε επικίνδυνους χειρισμούς αλλά θα καθοδηγήσουν το διαστημικό όχημα σταδιακά στην πορεία του, οδηγώντας το ώστε να ανέβει λίγο στην πλευρά του αμμόλοφου προκειμένου να δουν πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Αλλωστε στη μνήμη τους έχει χαραχτεί καλά ότι το 2009 το διαστημικό όχημα Spirit χάθηκε στην άμμο, ενώ λίγο έλειψε να έχει παρόμοια τύχη και το διαστημικό όχημα Opportunity, το 2005, όταν κόλλησε επί αρκετές εβδομάδες σε ένα μικρό αμμόλοφο.
Βέβαια το Curiosity δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα με την ανάβαση, αλλά οι υπεύθυνοι του προγράμματος διατυπώνουν φόβους για τυχόν βράχους που μπορεί να είναι κρυμμένοι μέσα στην άμμο και οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία στο μικρό όχημα ή ακόμα και να το παγιδεύσουν εκεί.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δρόμος που ξανοίγεται μπροστά στο Curiosity, που οι επιστήμονες ονομάζουν «Πέρασμα Ντίνγκο», θα είναι καλύτερο για τους μεταλλικούς τροχούς του. Σε πρόσφατες φωτογραφίες μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τις εκτεταμένες φθορές που έχουν υποστεί.
Από εκεί θα μπορεί να προχωρήσει στους επόμενους ερευνητικούς του στόχους:την τοποθεσία KMS-9 . Εκεί το μικρό διαστημικό όχημα πρόκειται να αναζητήσει ίχνη άνθρακα. Τέτοιες υπογραφές θα συμπληρώσουν σημαντικά στοιχεία στην εικόνα του κρατήρα Γκέιλ ως μιας τοποθεσίας όπου άνθησε η μικροβιακή ζωή πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.
Ο τελικός στόχος του Curiosity θα είναι να φτάσει στους πρόποδες του μεγάλου βουνού που κυριαρχεί στον πυθμένα του κρατήρα, αρκετά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.