Σε κίνδυνο έργο του Πικάσο λόγω αποκαθήλωσης

Σε κίνδυνο έργο του Πικάσο λόγω αποκαθήλωσης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πάνω από μισό αιώνα κρεμόταν στην είσοδο του εστιατορίου στο ξενοδοχείο Four Seasons στην Παρκ Αβενιου, ένα τεράστιο έργο από έναν καλλιτέχνη, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους του 20ού αιώνα. Τώρα όμως η κουρτίνα του Πικάσο ενδέχεται να κατέβει, κι αυτή η αποκαθήλωση είναι πιθανό να την καταστρέψει.

«Το τρίκοχο», ένας καμβάς ύψους πέντε μέτρων, που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο για μία παραγωγή των Ρωσικών Μπαλέτων, θα απομακρυνθεί στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων της Νέας Υόρκης, που κατέχει το έργο. Η υπηρεσία πληροφορήθηκε την εξέλιξη από την RFR Holding, την επιχείρηση real estate, στην οποία ανήκει το κτίριο Seagram, όπου στεγάζεται το Four Seasons. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία RFR επισημαίνει ότι μηχανικοί προειδοποιούν πως ο τοίχος στον οποίο κρέμεται η κουρτίνα χρειάζεται επισκευές και θα μπορούσε να καταρρεύσει, θέτοντας σε κίνδυνο και το ίδιο το έργο τέχνης. Η αληθινή απειλή προέρχεται από την επικείμενη επιχείρηση διάσωσης, εξηγεί η Πεγκ Μπριν, πρόεδρος της υπηρεσίας. «Ενας από τους μηχανικούς μάς ενημέρωσε ότι όσο προσεκτικοί κι αν είναι, το έργο είναι τόσο εύθραυστο, ώστε θα μπορούσε να ραγίσει σαν μία πατάτα τσιπς».

Στην επιφάνεια, η διένεξη αφορά πλακάκια και τσιμέντο, αλλά περιλαμβάνει και μία σύγκρουση αξιών και γούστου. Η κ. Μπριν υποπτεύεται ότι κάποιος εκ των ιδρυτών της RFR δεν είναι οπαδός του «Τρίκοχου». Σε ανύποπτο χρόνο ακούστηκε να αποκηρύσσει το έργο ως «schmatte», που στα γίντις σημαίνει «κουρέλι». Μάλιστα, πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας του ξενοδοχείου επικαλείται το επιχείρημα του κατεστραμμένου τοίχου για να ξεφορτωθεί το έργο για πάντα. Ο λόγος για τον Αμπι Ρόουζεν, έναν από τους γνωστότερους συλλέκτες έργων τέχνης και επικεφαλής του Συμβουλίου Τέχνης του κρατιδίου της Νέας Υόρκης. Το δικό του γούστο επικεντρώνεται σε σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως ο Ντέμιεν Χιρστ και ο Τζεφ Κουνς. Εχει παραδεχθεί δημοσίως ότι θα ήθελε να παρουσιάσει μέρος της αχανούς συλλογής του στον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το «Τρίκοχο».

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η τύχη του έργου βρίσκεται στα χέρια του κ. Ρόουζεν. Το εσωτερικό του Four Seasons έχει χαρακτηριστεί το 1989 μνημείο ιστορικής σημασίας, ενσωματώνοντας τα επιτεύγματα του Μις Βαν ντερ Ρόε, του αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον 38ώροφο ουρανοξύστη, του Φίλιπ Τζόνσον, που βρίσκεται πίσω από το ντιζάιν του εστιατορίου, ενός από τα ακριβότερα στον κόσμο όταν εγκαινιάστηκε το 1959. Το έργο του Πικάσο όμως εξαιρέθηκε από τον χαρακτηρισμό λόγω του ξεχωριστού ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της δυνατότητάς του να μεταφερθεί σε άλλο σημείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή