ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Να απομακρυνθούν άμεσα οι ιερείς που κατηγορούνται για παιδεραστία στο Βατικανό

oie-na-apomakrynthoyn-amesa-oi-iereis-poy-katigoroyntai-gia-paiderastia-sto-vatikano-2005191

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν σήμερα το Βατικανό να "απομακρύνει αμέσως" όλους τους κληρικούς που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για παιδεραστία ή είναι ύποπτοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και να τους παραδώσει στις αρχές, όπως επισημαίνεται σε μία χωρίς προηγούμενο επικριτική έκθεσή τους.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού ανακοίνωσε ότι η Αγία Έδρα θα πρέπει επιπλέον να παραδώσει τα αρχεία της σχετικά με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης δεκάδων χιλιάδων παιδιών στις αρχές, ώστε να λογοδοτήσουν οι ένοχοι και "όσοι απέκρυψαν τα εγκλήματά τους".

Η πρωτοφανώς αιχμηρή έκθεση της Επιτροπής —η πιο εκτεταμένη κριτική εναντίον της ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας από τον διεθνή οργανισμό— ακολουθεί τη δημόσια κατάθεση στον ΟΗΕ αξιωματούχων του Βατικανού τον περασμένο μήνα.

"Η Επιτροπή ανησυχεί έντονα για το ότι η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της κακοποίησης και στην ατιμωρησία των δραστών", αναφέρει η έκθεση.

Το Βατικανό αναμένεται να εκδώσει μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού ανακοίνωσε ότι η Καθολική Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα για την αποφυγή νέων κρουσμάτων όπως το σκάνδαλο με τα «Άσυλα» ή «Πλυντήρια της Μαγδαληνής», δηλαδή τα ιδρύματα που λειτουργούσαν στην Ιρλανδία από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ως το 1996 υπό την διεύθυνση της Καθολικής Εκκλησίας, όπου οι τρόφιμες υποχρεούνταν, μεταξύ άλλων, να εργάζονται πολύ σκληρά και μάλιστα αμισθί επί χρόνια.

Η Επιτροπή ζητεί τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας στα "Πλυντήρια" και σε παρεμφερή ιδρύματα ώστε οι υπεύθυνοι να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και "να αποζημιωθούν πλήρως τα θύματα και οι οικογένειές τους".

Μία επιτροπή που συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο από τον πάπα Φραγκίσκο θα πρέπει να διερευνήσει όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών "καθώς και τους χειρισμούς τους από την ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας", σημειώνει η έκθεση.

Όπως προσθέτει η έκθεση, οι δράστες έχουν μετακινηθεί από ενορία σε ενορία ή σε άλλες χώρες "σε μία προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων".

"Εξαιτίας ενός κώδικα σιωπής που επιβλήθηκε σε όλα τα μέλη του κλήρου υπό την απειλή του αφορισμού, κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σχεδόν ποτέ δεν καταγγέλθηκαν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις χώρες όπου διαπράχθηκαν αυτά τα εγκλήματα", τονίζει η Επιτροπή του ΟΗΕ.

Τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, η Επιτροπή άσκησε πιέσεις στους εκπροσώπους του Βατικανού να αποκαλύψουν την έκταση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που πραγματοποιούνταν επί δεκαετίες από καθολικούς ιερείς, τους οποίους ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε "ντροπή της Εκκλησίας".

Οι απεσταλμένοι της Αγίας Έδρας αρνήθηκαν τις κατηγορίες περί συγκάλυψης από το Βατικανό και απάντησαν ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει θεσπίσει σαφείς κανονισμούς με στόχο την προστασία των παιδιών από ορισμένους ιερείς.

Για "απόπειρα επέμβασης" κάνει λόγο το Βατικανό

Το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα ότι «έλαβε γνώση» των παρατηρήσεων του ΟΗΕ όσον αφορά την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από καθολικούς ιερείς, όμως απέρριψε «την απόπειρα επέμβασης» στις θέσεις της εκκλησίας όσον αφορά τις αμβλώσεις.

«Η Αγία Έδρα έλαβε γνώση των τελικών παρατηρήσεων» της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τις οποίες θα εξετάσει «με προσοχή», ανέφερε το Βατικανό σε ανακοίνωσή του, στην οποία όμως δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στις παρατηρήσεις του οργανισμού.

Παράλληλα το Βατικανό επέκρινε «μια απόπειρα επέμβασης στη διδασκαλία της Εκκλησίας όσον αφορά την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας», μια αναφορά στις επικρίσεις της Επιτροπής για τις παραδοσιακές θέσεις της Αγίας Έδρας κατά της άμβλωσης και της αντισύλληψης.

«Η Αγία Έδρα επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να υπερασπίζεται και να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών, βάσει των αρχών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Παιδιών και σύμφωνα με τις ηθικές και θρησκευτικές αξίες που υποδεικνύει το καθολικό δόγμα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού κάλεσε σήμερα το Βατικανό να «απομακρύνει αμέσως» όλους τους κληρικούς που έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται για παιδεραστία ή είναι ύποπτοι για το συγκεκριμένο έγκλημα και να τους παραδώσει στις αρχές.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι «η Αγία Έδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την προστασία των παιδιών και έχει υιοθετήσει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στη συνέχιση της κακοποίησης και στην ατιμωρησία των δραστών».