Λουτρό αίματος χθες στη Βαγδάτη

Λουτρό αίματος χθες στη Βαγδάτη

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν χθες σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν τη Βαγδάτη. Τρεις από τις εν λόγω επιθέσεις εκδηλώθηκαν στην περίμετρο της «πράσινης ζώνης», της πιο θωρακισμένης περιοχής της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου εδρεύουν, μεταξύ άλλων, το Κοινοβούλιο, η πρωθυπουργική κατοικία και οι πρεσβείες Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας. Μία από τις επιθέσεις εκδηλώθηκε ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Εξωτερικών, όπου ανατινάχθηκε βομβιστής αυτοκτονίας, ο οποίος οδηγούσε μοτοσικλέτα. Αλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας, ο οποίος οδηγούσε αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά, ανατινάχθηκε έξω από εστιατόριο, σε σημείο ελέγχου, σε μικρή απόσταση από την «πράσινη ζώνη».

Ο φόρος αίματος της χθεσινής ημέρας θα μπορούσε να έχει ανέλθει σε εφιαλτικά επίπεδα εάν οι ιρακινές αρχές δεν κατάφερναν να εντοπίσουν εκρηκτικό μηχανισμό σε μικρή απόσταση από το υπουργείο Πετρελαίων, στο κέντρο της Βαγδάτης, την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής. Πάνω από χίλιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα από ένοπλες επιθέσεις στο Ιράκ, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Καθώς οι βίαιες εμφύλιες διαμάχες βρίσκονται στα πιο υψηλά επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες πιέζουν τον σιίτη πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλικί να προβεί σε συμφιλιωτικές χειρονομίες προς τη σουνιτική μειονότητα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σφοδρές μάχες μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων των σουνιτών, που έχουν καταλάβει τις πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι στην επαρχία Ανμπάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή