Ποίημα ναζιστή στην ιστοσελίδα του Βαν Ρομπέι

Ποίημα ναζιστή στην ιστοσελίδα του Βαν Ρομπέι

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ποίημα αμετανόητου Φλαμανδού ναζιστή και αντισημίτη συγγραφέα κοσμεί την προσωπική ιστοσελίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, όπως αποκαλύπτει στο μπλογκ του ο ανταποκριτής της γαλλικής «Liberation» στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ.

«Ο σημερινός πρόεδρος της Ε.Ε., ο Φλαμανδός Χριστιανοδημοκράτης Βαν Ρομπέι επέλεξε να δημοσιεύσει ποίημα του Σιριέλ Βερσέβρ στη σελίδα του», γράφει ο Κατρεμέρ, που συνεχίζει υπενθυμίζοντας τη βιογραφία του «ποιητή»: Ο συνεργάτης αυτός των ναζί επελέγη από τις δυνάμεις Κατοχής ως στρατολογητής νεαρών Βέλγων για τις τάξεις της Waffen SS, από τη θέση του ως επικεφαλής του «Πολιτιστικού Φλαμανδικού Συμβουλίου» τον Νοέμβριο του 1940. Ο φανατικός Ρωμαιοκαθολικός Βερσέβρ είχε μάλιστα προσπαθήσει να πείσει τον αρχηγό των SS, Χάινριχ Χίμλερ, να εγκαταλείψει τον παγανισμό και να υιοθετήσει ρόλο «Πάπα του ναζισμού».

Η ετοιμότητα του Βερσέβρ να εγκαταλείψει το Βέλγιο, μαζί με τον γερμανικό στρατό τον Αύγουστο του 1944, τον οδηγεί στη Βαυαρία, όπου διορίζεται σύμβουλος της δοσιλογικής εξόριστης κυβέρνησης της Φλάνδρας, υπό τον Ζεφ φαν ντε Βίλε. Το 1945, ο Βερσέβρ καταφεύγει στην Αυστρία.

Παρά την ερήμην καταδίκη του σε θάνατο από τη βελγική Δικαιοσύνη, ο Βερσέβρ καταφέρνει να μην εκδοθεί και πεθαίνει αυτοεξόριστος στην Αυστρία το 1949. Το 1973, μέλη της φασιστικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης Φλάμσε Μιλιντάντεν Ορντε, προβαίνουν σε παράνομη εκταφή της σορού του Βερσέβρ, την οποία επαναφέρουν στο Βέλγιο, όπου κείται έκτοτε.

Παρότι το εν λόγω ποίημα είναι εξ ολοκλήρου απαλλαγμένο από κάθε πολιτική χροιά, η επιλογή του Βερσέβρ παραμένει προβληματική, ιδιαίτερα για ένα πολιτικό πρόσωπο, σαν τον Βαν Ρομπέι, που εκφράζει τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο Ζαν Κατρεμέρ επισημαίνει, όμως, ότι ο Βαν Ρομπέι απηχεί απλά τη στάση της φλαμανδικής κοινωνίας, που ουδέποτε αποδέχθηκε τον δοσιλογικό της ρόλο στην Κατοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή