Οι Αμερικανοί «άκουγαν» και τον Σρέντερ

Οι Αμερικανοί «άκουγαν» και τον Σρέντερ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάδι στη φωτιά που άναψε ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, έριξε η αποκάλυψη ότι, εκτός από την Αγκελα Μέρκελ, οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν και τον προκάτοχό της την καγκελαρία, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με παράλληλα ρεπορτάζ της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung και του τηλεοπτικού δικτύου NDR, το NSA παρακολουθούσε από το 2002 τον Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη, ο οποίος χρημάτισε καγκελάριος από το 1998 μέχρι το 2005. Ο Σρέντερ εμφανιζόταν ως «Νο 388» στη σχετική λίστα του NSA και η απόφαση για παρακολούθησή του συνδέεται με την αντίθεσή του στον πόλεμο που αποφάσισε η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους εναντίον του Ιράκ.

«Εκείνη τη στιγμή, δεν θα μου περνούσε κάτι τέτοιο από το μυαλό, σήμερα όμως δεν με εκπλήσσει καθόλου» δήλωσε ο πρώην καγκελάριος στα δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης που αποκάλυψαν την παρακολούθησή του.

Η νέα αποκάλυψη προκάλεσε την οργή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι πρόσφατα σχημάτισαν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χέικο Μάας, ο οποίος προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, επέμεινε στην ανάγκη να υπογράψουν οι ΗΠΑ διμερή συνθήκη με τη Γερμανία, η οποία θα απαγορεύει την κατασκοπεία μεταξύ των δύο συμμαχικών κρατών.

Το ακανθώδες αυτό ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στις διαβουλεύσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι με Γερμανούς αξιωματούχους, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνώρισε ότι οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις πέρασαν μια «δύσκολη περίοδο» στον απόηχο των αποκαλύψεων Σνόουντεν, αλλά δεν δεσμεύτηκε για τη γερμανική πρόταση περί συμφωνίας μη κατασκοπείας, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Αγκελα Μέρκελ για το εν λόγω θέμα. Η εμπλοκή στο θέμα των παρακολουθήσεων απειλεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη δημιουργία διατλαντικής ζώνης ελευθέρου εμπορίου (TTIP), κάτι που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Αμερικανού προέδρου.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οι αποκαλύψεις Σνόουντεν έχουν δημιουργήσει μια σπάνια συμμαχία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών πολιτικών με στόχο τον περιορισμό της δυνατότητας των μυστικών υπηρεσιών να παρακολουθούν τις επικοινωνίες απλών, Αμερικανών πολιτών. Τουλάχιστον 14 Πολιτείες συζητούν νομοσχέδια διακομματικής υποστήριξης, τα οποία προτείνουν περιοριστικά μέτρα. Στο Κολοράντο, το κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπει περιορισμούς στη συλλογή φωτογραφιών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, ενώ στο Ορεγκον προτείνεται να μη γίνεται δυνατή η καταχώρηση δεδομένων για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων παρά μόνο σε εντελώς επείγουσες περιπτώσεις. Ενα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται στο Ντελαγουέρ, ενισχύει την προστασία των επικοινωνιών μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν φαίνεται ότι θα έχουν, πλην του πολιτικού, και μεγάλο οικονομικό κόστος για την αμερικανική υπερδύναμη. Μάντης των κακών ειδήσεων έγινε ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του στρατού (DIA), αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν, καταθέτοντας στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο είναι αναγκασμένο να προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας αναπροσαρμογές για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφαλείας που προκάλεσε η διαρροή των απόρρητων εγγράφων. Υπολογίζεται ότι ο Σνόουντεν κατέβασε μέσω Διαδικτύου περίπου 1,7 εκατ. έγγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή