Ανακωχή τριών ημερών από χθες στην πόλη Χομς

Ανακωχή τριών ημερών από χθες στην πόλη Χομς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη, ασθενική αχτίδα φωτός άρχισε να διαφαίνεται χθες στο συριακό δράμα, ύστερα από την απροσδόκητη συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία στην πολιορκημένη από τον κυβερνητικό στρατό παλιά πόλη της Χομς.

Υπό την επίβλεψη αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, δεκάδες άμαχοι εγκατέλειψαν χθες την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας, που αποτελεί εδώ και δύο χρόνια σκληρό πεδίο μάχης μεταξύ του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ και αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Τη συμφωνία για τριήμερη εκεχειρία είχε ανακοινώσει νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι υπήρξε «αποτέλεσμα δύσκολων, πολυήμερων διαπραγματεύσεων», με «ενεργητικό ρόλο» της ρωσικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Η συμφωνία προβλέπει ότι όλα τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες άνω των 55 ετών, όπως και οι τραυματίες, μπορούν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη με ασφάλεια. Επιπλέον, προβλέπεται ότι από σήμερα, Σάββατο, θα αρχίσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας –τρόφιμα και φάρμακα– στους αμάχους που θα επιλέξουν να μείνουν στην πόλη τους, από συνεργεία του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι δικαιώνεται η αντίθεση της χώρας του στις Δυτικές προτάσεις για επιβολή ανακωχής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η πεποίθηση της Μόσχας ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία μπορούν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα, θετικά μέτρα, με την ενθάρρυνση της διεθνούς κοινότητας.

Στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι ένοπλες δυνάμεις του Ασαντ ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Χομς, όπως και τη στρατηγικής σημασίας γειτονική πόλη Κουσάιρ, από τους αντάρτες, οι οποίοι περιορίστηκαν σε έναν μικρό θύλακο, στην παλιά πόλη, όπου έχουν οχυρωθεί προβάλλοντας πεισματική αντίσταση.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Δαμασκού ανακοίνωσε χθες ότι θα συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαλύοντας το νέφος της αβεβαιότητας που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες. Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, τον περασμένο μήνα, απέβη άκαρπος σε όλα τα επίμαχα ζητήματα που εμποδίζουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον συριακό εμφύλιο. Την περασμένη Τρίτη, ο επικεφαλής της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, του αναγνωρισμένου από τη Δύση πολιτικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Αχμάντ Τζάρμπα, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός στρατός ανακατέλαβε χθες τις φυλακές στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι φυλακές είχαν καταληφθεί μία μέρα νωρίτερα από δύο ισλαμικές παραστρατιωτικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, τις Ταξιαρχίες αλ Σαμ και το Μέτωπο αλ Νούσρα, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι – είκοσι στρατιώτες, είκοσι ένας αντάρτες και πέντε κρατούμενοι. Παράλληλα, συνεχίστηκε ο ανηλεής βομβαρδισμός θυλάκων των ανταρτών στο Χαλέπι από την αεροπορία του Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή