Ελλειψη προστασίας δυτών και συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Ελλειψη προστασίας δυτών και συνθήκες κράτησης στις φυλακές

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόσος δυτών των βαθέων υδάτων

(Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 5.12.2013, Vilnes κ.λπ. κατά Νορβηγίας)

Οι πέντε προσφεύγοντες είναι πρώην δύτες, οι οποίοι κατέστησαν ανίκανοι από καταδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα κατά τη διάρκεια διερευνητικών καταδύσεων για ανεύρεση πετρελαίου από το 1960-1990. Ισχυρίζονται ότι υποφέρουν από αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εγκεφαλοπάθεια, ελάττωση ακοής και μετατραυματικό στρες. Τούτο, θεωρούν ότι οφείλεται από ελλείψεις στις συνθήκες εργασίας τους και ασφάλειας κατά τις καταδύσεις τους. Η Πολιτεία παρέλειψε να τους ενημερώσει επαρκώς για τους κινδύνους κατά τις εν λόγω καταδύσεις. Τα εθνικά τους δικαστήρια δεν τους δικαίωσαν. Παραπονούνται ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα 2, 3 και 8 της ΕΣΔΑ που προστατεύουν τη ζωή, απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά και επιβάλλουν σεβασμό στην ιδιωτική ζωή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση της απάνθρωπης και ταπεινωτικής συμπεριφοράς), για τον λόγο ότι η Νορβηγία δεν μερίμνησε να διασφαλίσει ότι οι προσφεύγοντες έλαβαν τις στοιχειώδεις πληροφορίες σχετικά με τους πίνακες αποσυμπίεσης που θα τους καθιστούσε ικανούς να αξιολογήσουν τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους. Υποχρεώνει τη Νορβηγία να πληρώσει σε κάθε προσφεύγοντα ποσό 8.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση και ποσό 40.000 ευρώ στον πρώτο προσφεύγοντα και 50.000 ευρώ από κοινού στους λοιπούς για τα δικαστικά τους έξοδα.

Χρήση, ως αποδεικτικού μέσου, συνομιλίας που κτήθηκε με παγίδευση τηλεφώνου

(Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 10.12.2013, Botea κατά Ρουμανίας)

Ο προσφεύγων είναι πρώην αστυνομικός, ο οποίος καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για διευκόλυνση δωροδοκίας, όπου προσφέρθηκε σε έναν εισαγγελέα δώρο για να ανακαλέσει διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο προσφεύγων είχε αντιτεθεί στη χρήση, ως αποδεικτικού μέσου, αντιγράφων τηλεφωνικών συνομιλιών συγκατηγορουμένου του, διότι ισχυρίσθηκε ότι οι μαγνητοφωνήσεις έγιναν παράνομα. Το δικάσαν δικαστήριο, όταν προσπάθησε και απέτυχε να αποκτήσει μια πραγματογνωμοσύνη για να πιστοποιήσει τη γνησιότητα των μαγνητοφωνήσεων, αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να γίνει χρήση αυτών, ως αποδείξεων. Παρ’ όλα αυτά, τα αντίγραφα περιλήφθηκαν στον φάκελο της υπόθεσης και η απόφαση του δικαστηρίου σημείωσε ότι αποτελούσαν στέρεα απόδειξη της ενοχής του κατηγορουμένου. Το σχετικό παράπονο της έφεσης του προσφεύγοντος απορρίφθηκε τον Μάιο του 2004. Ο προσφεύγων παραπονείται ότι παραβιάστηκε το άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, διότι η καταδίκη του βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε υλικό που δεν έπρεπε να γίνει δεκτό ως απόδειξη και ότι αν και ήγειρε το ζήτημα ενώπιον του εφετείου, αυτό δεν το εξέτασε στην απόφασή του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρατηρεί ότι οι μαγνητοφωνήσεις, παρότι αμφίβολης γνησιότητας, έπαιξαν αποφασιστικό, αν όχι μοναδικό ρόλο στην απόδειξη της ενοχής του προσφεύγοντος, αφού στηρίχθηκε σ’ αυτές και η αιτιολογία της απόφασης. Πέραν τούτου, οι μαγνητοταινίες δεν ακούστηκαν και στο ακροατήριο, παρουσία του προσφεύγοντος, ούτε δόθηκε κάποια απάντηση στα επανειλημμένα παράπονα αυτού που αφορούσαν την παράνομη μαγνητοφώνηση. Κατόπιν τούτων το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταλήγει στην κρίση ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, δέχεται την προσφυγή και καταδικάζει τη Ρουμανία να καταβάλει στον προσφεύγοντα ποσό 3.000 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση.

Παράπονα Ελληνα κρατουμένου στις φυλακές

(Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 12.12.2013, Κανάκης κατά Ελλάδος)

Ο προσφεύγων έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών. Παραπονείται για τις συνθήκες της κράτησής του στις τέσσερις ελληνικές φυλακές, ιδίως για τον υπερπληθυσμό σ’ αυτές, που παραβιάζουν το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ (απαγόρευση της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτιμά ότι ο προσφεύγων κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές Λάρισας (10.7.2009 έως 253.2011), λόγω του υπερπληθυσμού τους, υπέστη κακουχίες τέτοιας έντασης που υπερβαίνει το αναπόφευκτο επίπεδο που προέρχεται από τον εγκλεισμό του και συνεπώς υποβλήθηκε σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και ως εκ τούτου υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ. Υποχρεώνει την Ελλάδα να πληρώσει στον προσφεύγοντα ποσό 8.500 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση και ποσό 2.500 ευρώ για τα δικαστικά του έξοδα.

Αρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και ελευθερία έκφρασης Τούρκου στην Ελβετία

(Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απόφ. της 17.12.2013, Perinçek κατά Ελβετίας)

Ο προσφεύγων είναι διδάκτωρ του δικαίου και πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας. Σε διάφορα συνέδρια σε ελβετικά καντόνια, αμφισβήτησε δημόσια την ύπαρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 και εντεύθεν. Η Ενωση «Ελβετία-Αρμενία» υπέβαλε κατ’ αυτού μήνυση και τα ελβετικά δικαστήρια τον κήρυξαν ένοχο και τον καταδίκασαν σε χρηματικές ποινές, με τη σκέψη ότι η εν λόγω γενοκτονία, όπως και αυτή των Εβραίων, αποτελούσε ιστορικό γεγονός που η νομοθεσία το θεωρούσε αποδεδειγμένο. Ο προσφεύγων παραπονείται ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε ελεύθερη έκφραση (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρεί ότι οι αιτιολογίες των αποφάσεων των ελβετικών δικαστηρίων για την καταδίκη θεωρούνται στο σύνολό τους ανεπαρκείς. Δεν απέδειξαν ότι η καταδίκη ανταποκρινόταν σε μια «επιτακτική κοινωνική ανάγκη», ούτε ότι ήταν αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία, για την προστασία της τιμής και των αισθημάτων των απογόνων των θυμάτων των φρικαλεοτήτων των ετών 1915 και μετά. Δηλαδή οι εθνικές αρχές υπερέβησαν το περιθώριο εκτιμήσεως που τους διατίθεται σε υποθέσεις επί συζήτησης ορισμένου δημόσιου ενδιαφέροντος. Κατόπιν τούτου δέχτηκε την προσφυγή, δεν επιδίκασε όμως αποζημίωση, διότι μόνη η αποδοχή της προσφυγής συνιστά πλήρη ικανοποίηση του προσφεύγοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή