Και η AfD θέλει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση

Και η AfD θέλει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Πηγή έμπνευσης για τη Γερμανία» χαρακτήρισε ο Γερμανός ευρωσκεπτικιστής Μπερντ Λούκε το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος – παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα αυτό στράφηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό εναντίον των συμπατριωτών του. Tην Κυριακή οι Ελβετοί ψήφισαν την αναθεώρηση των Συνθηκών που επιτρέπουν την ελεύθερη μετεγκατάσταση υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα των Αλπεων.

Προκειμένου να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο από το ελβετικό δημοψήφισμα, ο Λούκε στάθηκε στις γενικές κατευθύνσεις του (στο «όχι» στη μετανάστευση), αποσιωπώντας το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, στον ρόλο του ανεπιθύμητου μπαίνουν και οι Γερμανοί. Στην Ελβετία έχουν μεταναστεύσει 284.200 Γερμανοί καταλαμβάνοντας με μικρή διαφορά τη δεύτερη θέση από τους Ιταλούς, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται σε 291.000.

Οπως ο Ελβετός λαϊκιστής Κρίστοφ Μπλόχερ κεφαλαιοποίησε πολιτικά το «άγχος του συνωστισμού», έτσι και ο Λούκε καλλιεργεί και ενισχύει τους φόβους περί «μετανάστευσης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης». «Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του ελβετικού δημοψηφίσματος, πρέπει να υπάρξει και στη Γερμανία μεταναστευτικό δίκαιο που να εστιάζει στα προσόντα και στις δυνατότητες ενσωμάτωσης των μεταναστών και να απαγορεύει ρητά τη μετανάστευση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», δήλωσε ο Λούκε τασσόμενος υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος και στη Γερμανία, στοιχείο που απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη γερμανική κυβέρνηση. Χθες ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου επεσήμανε ότι σε κανένα σημείο της προγραμματικής συμφωνίας της συγκυβέρνησης δεν γίνεται αναφορά σε δημοψηφίσματα.

«Αν τα παλαιά κόμματα συνεχίσουν να αγνοούν το πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα δημοψηφισμάτων», δήλωσε ο Λούκε. Ο 50χρονος οικονομολόγος ίδρυσε πριν από ένα χρόνο την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), εκφράζοντας τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική των ευρωπαϊκών διασώσεων. Το κόμμα απέτυχε οριακά να εισέλθει στην ομοσπονδιακή Βουλή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες το όριο εισόδου ήταν 5%. Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου το όριο είναι 3%, ενώ η AfD και άλλα μικρότερα κόμματα έχουν προσφύγει δικαστικά προκειμένου να χαμηλώσει το όριο αυτό ακόμη περισσότερο. Η απόφαση θα εκδοθεί στις 26 Φεβρουαρίου.

Η κριτική του Λούκε εναντίον της πολιτικής διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης εστιάζεται στο ενδεχόμενο να χάσουν κάποια στιγμή οι Γερμανοί φορολογούμενοι χρήματα από τις διασώσεις. Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, αλλά η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης, την Παρασκευή, φύσηξε αέρα στα πανιά των Γερμανών ευρωσκεπτικιστών. Το δικαστήριο χαρακτήρισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΟΜΤ (Outright Monetary Transactions) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ασύμβατο με το γερμανικό Σύνταγμα, αλλά παρέπεμψε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας διευκρινίσεις. «Η άμεση επίδραση της απόφασης δεν είναι τόσο ότι η υπόθεση μπαίνει στο περιθώριο όσο ότι το ΟΜΤ μπαίνει στο περιθώριο», έγραψε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο σχολιαστής Βόλφγκανγκ Μίνχαου. «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό στην πράξη, με δεδομένη την τόσο σαφή καταδίκη του από το ανώτατο γερμανικό δικαστήριο. Επίσης, προσδοκώ ότι αυτό θα ενισχύσει την πολιτική θέση των ευρωσκεπτικιστών εντός και εκτός Γερμανίας. Προσέξτε την Εναλλακτική για τη Γερμανία, το νέο αντιευρωπαϊκό κόμμα. Καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει το συνταγματικό δικαστήριο στο πλευρό της».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT