Τέσσερις πρωθυπουργοί καντονιών της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης παραιτήθηκαν χθες από τα καθήκοντά τους, ενώ συνεχιζόταν για έκτη κατά σειρά ημέρα το «τσουνάμι» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οδήγησε στη χειρότερη έκρηξη πολιτικής βίας από τον εμφύλιο πόλεμο του 1992-1995.
Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της χώρας, Ζέλικο Κόμσιτς, και ο εκπρόσωπος των μουσουλμάνων στην προεδρία, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, επιχείρησαν χθες το πρωί να εισέλθουν στα γραφεία τους, στο κτίριο της προεδρίας που πυρπολήθηκε από εξοργισμένους διαδηλωτές την Παρασκευή, αλλά εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους ύστερα από συστάσεις αστυνομικής δύναμης, ενόψει των νέων διαδηλώσεων. Σε αντίθεση με τον εμφύλιο της δεκαετίας του 1990, αυτή τη φορά οι ταραχές δεν έχουν εθνική, αλλά καθαρά κοινωνική διάσταση. Ρόλο πυροκροτητή έπαιξαν οι βιομηχανικοί εργάτες της πόλης Τούζλα που διαμαρτύρονται εδώ και ένα χρόνο, θύματα πειρατικών ιδιωτικοποιήσεων, από τις οποίες επωφελήθηκαν «επιχειρηματίες»-αρπακτικά, που κήρυξαν στη συνέχεια πτώχευση.
Η ανεργία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αγγίζει το 40%, ενώ ένας στους πέντε πολίτες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. «Οποιος σπέρνει πείνα, θερίζει οργή», λέει το σύνθημα που έγραψαν διαδηλωτές σ’ ένα από τα κρατικά κτίρια που πυρπολήθηκαν. Βασικός παράγοντας που τροφοδοτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια είναι η εκτεταμένη διαφθορά ενός υπετροφικού και περίπλοκου κρατικού μηχανισμού. Το πανό που κρατούσαν στη χθεσινή διαδήλωση, στο Σεράγεβο, δύο ηλικιωμένοι, έγραφε ότι ο μηνιαίος μισθός ενός πολιτικού ισοδυναμεί με τις αποδοχές που εισπράττει σε μία τετραετία ο μέσος συνταξιούχος. Δύο κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, ζήτησαν πρόωρες εκλογές. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία, Βαλεντίν Ιντσκο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής δύναμης της Ε.Ε. σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.