ΚΟΣΜΟΣ

Διαβουλεύσεις για την επιβίωση της κυβέρνησης Λέτα

diavoyleyseis-gia-tin-epiviosi-tis-kyvernisis-leta-2006404

ΡΩΜΗ. «Οι μπαταρίες της κυβέρνησης αποφορτίστηκαν. Ή θα τις ξαναγεμίσουμε ή θα τις αντικαταστήσουμε». Η φράση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, συνοψίζει τη λεπτή φάση την οποία διανύει η ιταλική πολιτική ζωή, καθώς εντός των ημερών πρόκειται να κριθεί η επιβίωση της κυβέρνησης Λέτα. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκεται ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος το τελευταίο διήμερο έχει συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Λέτα όσο και με τον επίδοξο αντικαταστάτη του, Ρέντσι.

Οι διαβουλεύσεις συμπίπτουν με τη «βόμβα» που εξαπέλυσε ο δημοσιογράφος Αλαν Φρίντμαν, σε βιβλίο με θέμα την πρωθυπουργοποίηση του Μάριο Μόντι και τον ρόλο του προέδρου Ναπολιτάνο. Ο τεχνοκράτης πρώην επίτροπος Μόντι χρίστηκε από τον Ναπολιτάνο γερουσιαστής διά βίου και διορίστηκε πρωθυπουργός στα μέσα Νοεμβρίου 2011, καθώς τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας είχαν εκτοξευθεί και η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε χάσει την εμπιστοσύνη της Αγκελα Μέρκελ, των αγορών, όχι όμως και της ιταλικής Βουλής.

Σε συνέντευξη προς τον Φρίντμαν, ο Μόντι παραδέχεται ότι συζήτησε με τον Ναπολιτάνο την πρωθυπουργοποίησή του το καλοκαίρι του 2011, πέντε μήνες πριν τελικά αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης. Την ίδια περίοδο ο Μόντι συζήτησε το θέμα με έναν από τους κορυφαίους βιομηχάνους της Ιταλίας, τον Κάρλο ντε Μπενεντέτι.

«Πρόκειται για την επιβεβαίωση της συνωμοσίας», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρώην πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι. Η Ιταλία είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι Προεδρική Δημοκρατία, εξ ου και οι συζητήσεις σχετικά με τα όρια του ρόλου του Ναπολιτάνο. «Στη διάρκεια του δύσκολου 2011, ο Μόντι ήταν ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς και οφείλαμε να εξασφαλίσουμε την παρουσία του», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος με ανακοίνωσή του. Ο Ναπολιτάνο προσέθεσε ότι η πλειοψηφία του Μπερλουσκόνι ήταν ήδη κλονισμένη, όπως φαινόταν από «τις εντάσεις, τις διαφωνίες, τη ρήξη με τον Φίνι».

«Τώρα εξηγούνται τα πηγαινέλα του Φίνι εκείνη την εποχή στο προεδρικό μέγαρο», απάντησε ο Μπερλουσκόνι. Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιρρίπτει στον πρόεδρο Ναπολιτάνο βαριές ευθύνες για «συνωμοσία εναντίον εν ενεργεία κυβέρνησης». Επειδή όμως τα γραπτά μένουν, οι δημοσιογράφοι ανέσυραν ευθύς κείμενο του Γκρίλο, με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2011, στο οποίο χαρακτήριζε την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποτυχημένη και καλούσε τον πρόεδρο Ναπολιτάνο να τον αντικαταστήσει. «Δεν μπορείτε να μείνετε αδρανής. Εχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση να διορίσετε άλλο πρωθυπουργό», έγραφε τότε ο Γκρίλο στον Ναπολιτάνο.

Εν τω μεταξύ, η πρωτοβουλία του Γκρίλο για παραπομπή του Ναπολιτάνο σε δίκη καταψηφίστηκε χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αναμενόταν. Κατά της πρότασης ψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, η οποία απείχε.

Την Πέμπτη το μεσημέρι θα συνεδριάσουν τα κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να αποφασιστεί αν θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης Λέτα ή αν ο Ματέο Ρέντσι θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Πολλές από τις λεπτομέρειες της παρούσας κρίσης έχουν συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του προεδρικού μεγάρου – και ίσως αποκαλυφθούν σε λίγα χρόνια, σε κάποιο νέο βιβλίο.