Και άλλα έργα τέχνης κλεμμένα από τους ναζί

Και άλλα έργα τέχνης κλεμμένα από τους ναζί

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες έργα τέχνης, που δεν είχαν βρεθεί κατά την πρώτη έρευνα, εντοπίστηκαν στο σπίτι του Κορνήλιου Γκούρλιτ στην Αυστρία. Προ μηνών αποκαλύφθηκε ότι το διαμέρισμα του Γκούρλιτ στο Μόναχο έκρυβε έναν πραγματικό καλλιτεχνικό θησαυρό, αποτελούμενο από εκατοντάδες πίνακες μεγάλων ζωγράφων. Πολλά από τα αριστουργήματα είχαν κλέψει οι ναζί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Μεταξύ των πινάκων που εντοπίστηκαν αυτή τη φορά περιλαμβάνονται έργα του Ρενουάρ, του Μονέ και του Πικάσο.

Ο εκπρόσωπος του ηλικιωμένου συλλέκτη δήλωσε ότι και οι εξήντα πίνακες που εντοπίστηκαν τώρα ερευνώνται από ειδικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν κλαπεί από τους ναζί.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο του 2012 εντοπίστηκαν περίπου 1.400 έργα τέχνης στο διαμέρισμα του Γκούρλιτ στο Μόναχο, αλλά η είδηση για τον εντοπισμό τους είδε τα φώτα της δημοσιότητας μόλις πέρυσι. Εκατοντάδες από τους πίνακες είχε λαφυραγωγηθεί από τους ναζί. Ο πατέρας του Κορνήλιου Γκούρλιτ ήταν συλλέκτης αλλά και έμπορος έργων τέχνης, ο οποίος πουλούσε πίνακες που είχαν κατασχεθεί από τους ναζί, ενώ όπως αποδείχθηκε πολλά από τα έργα τα κράτησε για λογαριασμό του. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο δικηγόρος του Γκούρλιτ, Κρίστοφ Εντελ, διασφάλισε ότι τα έργα τέχνης που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στο Σάλτσμπουργκ δεν θα κλαπούν ούτε θα καταστραφούν. Πάντως, ο εισαγγελέας του Αουγκσμπουργκ που χειρίζεται την υπόθεση των πινάκων του Μονάχου δεν σχολίασε το νέο εύρημα.

Τέλος, Αυστριακοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για την υπόθεση ούτε είχαν εκδώσει ένταλμα έρευνας.

Ανάμεσα στα έργα που βρέθηκαν το 2012 περιλαμβάνονται πίνακες που θεωρούνταν χαμένοι, έργα του Μαρκ Σαγκάλ, του Πάμπλο Πικάσο, του Ματίς και πολλών άλλων. Ο Γκούρλιτ, που ζει απομονωμένος σαν ερημίτης, τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε στο Spiegel ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό και ότι δεν επρόκειτο να παραδώσει τη συλλογή του, υποστηρίζοντας πως ο πατέρας του αγόρασε τα έργα νομίμως από μουσεία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT