Πάνω από το ένα τρίτο των Γάλλων συντάσσεται με τις ιδέες της ακροδεξιάς

Πάνω από το ένα τρίτο των Γάλλων συντάσσεται με τις ιδέες της ακροδεξιάς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Γάλλων (34%) δηλώνουν ότι συντάσσονται "με τις ιδέες του Εθνικού Μετώπου" (FN), ένα ποσοστό που εδώ και τριάντα χρόνια βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση για την εικόνα αυτού του ακροδεξιού κόμματος η οποία έγινε για πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής εντάσσονται σ' ένα πλαίσιο γενικότερης ενίσχυσης των λαϊκισμών στην Ευρώπη, όπως φαίνεται από το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελβετία, όπου 50,3% των ψηφοφόρων ενέκριναν την Κυριακή τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Σχεδόν έξι στους δέκα Γάλλους (59%) εξακολουθούν να μην συντάσσονται με τις ιδέες του FN, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή του ινστιτούτου TNS Sofres για την εφημερίδα "Λε Μοντ", το ραδιοσταθμό "Φρανς Ενφό" και το κανάλι "Κανάλ +", που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1984.

Ωστόσο το ποσοστό αυτών που συμφωνούν με το κόμμα δεν έπαψε να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Ήταν 22% το 2011, όταν η Μαρίν Λεπέν ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής του κόμματος που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν. Έφθασε στο 31% το 2012 και το 32% το 2013.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δεν συντάσσονται "ούτε με τις κριτικές που διατυπώνει ούτε με τις λύσεις που προτείνει η Μαρίν Λεπέν", εξακολουθεί να υπερισχύει, στο 43%, όμως υποχωρεί τρεις μονάδες σε σχέση με το 2013. Το 14% (+2 μονάδες) συντάσσεται με "τις κριτικές και τις λύσεις" και το 35% (ίδιο ποσοστό με το 2013) προσυπογράφει μόνο τις επικρίσεις που διατυπώνονται από την Λεπέν, αλλά όχι τις λύσεις της.

Η εικόνα της προέδρου του FN συγκεντρώνει ολοένα και πιο ευνοϊκές απόψεις: 58% θεωρούν ότι είναι "ικανή να συσπειρώσει πέραν της παράταξής της" (+5), 56% πως "κατανοεί τα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων (+7) και 40% πως "έχει νέες ιδέες για να λύσει τα προβλήματα της Γαλλίας (+5).

Για το 46%, η Λεπέν είναι "μάλλον η εκπρόσωπος μιας πατριωτικής δεξιάς προσηλωμένης στις παραδοσιακές αξίες" (+2), έναντι του 43% που την συνδέουν με "μια εθνικιστική και ξενοφοβική άκρα δεξιά".

Για το 54%, το FN παραμένει ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Αντίθετα, το 35% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση.

Δύο βασικά σημεία του προγράμματος του FN απορρίπτονται πάντως με πολύ μεγάλη πλειοψηφία: η έξοδος από το ευρώ (64% αντιτίθενται, έναντι 29% που την υποστηρίζουν) και την εθνική προτίμηση στην απασχόληση (72% την απορρίπτουν, έναντι 24%).

Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.021 προσώπων που ερωτήθηκαν με προσωπικές συνεντεύξεις, σύμφωνα με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή