Αρνείται το πολιτικό του τέλος ο Λέτα

Αρνείται το πολιτικό του τέλος ο Λέτα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Ζω την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία ημέρα της κυβέρνησής μου» είπε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, σε μία παρέμβαση που ενδέχεται όντως να αποτελεί την τελευταία της πρωθυπουργικής του θητείας. Ο εσωκομματικός του αντίπαλος, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, φαίνεται απολύτως αποφασισμένος να τον ανατρέψει, ενώ οι κομματικοί συσχετισμοί είναι στο πλευρό του.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του, ο Λέτα κατέστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και ότι όποιος επιθυμεί παρασκηνιακά την ανατροπή του δεν έχει παρά να το δηλώσει ανοικτά. Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει νωρίς σήμερα το απόγευμα, στη διάσκεψη των 140 κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Θα ευχόμουν να είχα λίγο περισσότερο χρόνο αλλά δεν έχω, η στιγμή είναι τώρα» δήλωσε ο 39χρονος Ρέντσι, εκδηλώνοντας την επιθυμία του να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης. Ενώ χθες επισήμως τίποτα δεν είχε κριθεί, στην πραγματικότητα το πολιτικό κλίμα είχε γυρίσει με δραματικό τρόπο εναντίον του Ενρίκο Λέτα.

Εφημερίδες μέχρι πρότινος πιστές στην κυβέρνηση Λέτα, όπως η Κοριέρε ντε λα Σέρα, δημοσίευαν λίστες με υπουργούς της νέας κυβέρνησης Ρέντσι, ενώ ο Τύπος έβριθε σεναρίων για τη νέα, διευρυμένη πλειοψηφία υπό τον Ρέντσι.

Το μήνυμα του 39χρονου δημάρχου της Φλωρεντίας για την ανάγκη ταχύτατων μεταρρυθμίσεων («η Ιταλία χρειάζεται ένα σοκ») τυγχάνει θετικής υποδοχής στη συγκυβερνώσα κεντρώα Επιλογή Πολιτών, ηγετικό στέλεχος της οποίας τάχθηκε ανοικτά υπέρ του Ρέντσι. Επίσης διατεθειμένη να υποστηρίξει μία κυβέρνηση Ρέντσι φαίνεται μία πτέρυγα του αριστερού κόμματος SEL, καθώς και αντιφρονούντες από το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Θετικός στη συνεργασία με τον Ρέντσι εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της συγκυβερνώσας Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο.

Διαφορετικό είναι το κλίμα στους κόλπους της κοινής γνώμης, σε μία χώρα που έχει πικρή πείρα από κυβερνητικές «σκυταλοδρομίες». Το 68% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση τάχθηκε εναντίον της εναλλαγής στο πρωθυπουργικό μέγαρο χωρίς εκλογές.

Ενόψει όμως της κυβερνητικής δυστοκίας, η διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού εν ζωή, με εναλλαγή πρωθυπουργού και υπουργικού σχήματος, φαίνεται ότι προκρίνεται και από τον Ιταλό πρόεδρο Ναπολιτάνο. Αντί να εκδηλώσει τη στήριξή του στην παρούσα κυβέρνηση, ο Ναπολιτάνο δήλωσε ότι το ζήτημα της επιλογής πρωθυπουργού «είναι εσωτερικό θέμα του Δημοκρατικού Κόμματος». Ερωτηθείς παράλληλα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τους δημοσιογράφους «να αφήσουν κατά μέρος τις ανοησίες».

Ο Ενρίκο Λέτα, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέλαβε επικεφαλής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, την Επιλογή Πολιτών και το κεντροδεξιό PdL στα τέλη Απριλίου 2013. Στο συνέδριο του Δεκεμβρίου, ο 39χρονος Ρέντσι εξελέγη επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Λέτα υπαινίσσεται ότι ο Ρέντσι είχε συμφωνήσει να στηρίξει την κυβέρνησή του ώς το τέλος του 2014 και παρομοιάζει την εν εξελίξει κίνηση για την ανατροπή του με «πισώπλατη μαχαιριά».

Οι πληροφορίες έφεραν τον Ρέντσι να ζητεί την αποχώρηση του Λέτα χωρίς τριγμούς, με αντάλλαγμα την τοποθέτησή του σε κορυφαίο υπουργείο στη νέα κυβέρνηση ή σε θέση επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή