Κλιμακώνεται η αιματοχυσία στη Συρία

Κλιμακώνεται η αιματοχυσία στη Συρία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον άμεσο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης και την επιβολή εκεχειρίας σε όλη την επικράτεια, υπό την επίβλεψη παρατηρητών του ΟΗΕ, ζήτησε η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης κατά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

Το εμπιστευτικό έγγραφο παραδόθηκε χθες στον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λακντάρ Μπραχίμι, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το «Μεταβατικό Κυβερνητικό Σώμα», που θα συγκροτηθεί, οφείλει να επιβάλει γενική κατάπαυση του πυρός, να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και να εκδιώξει από τη Συρία όλους τους ξένους μαχητές που βρίσκονται στα εδάφη της – τόσο εκείνους που στηρίζουν τον κυβερνητικό στρατό, όσο και εκείνους που μάχονται μέσα από τις γραμμές των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στο εν λόγω ντοκουμέντο δεν γίνεται ρητά λόγος για απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, παρότι κάτι τέτοιο θεωρείται αυτονόητη προϋπόθεση για την ειρήνευση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, η οποία επιμένει να δοθεί προτεραιότητα στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», γεγονός που έχει οδηγήσει σε νεκρό σημείο τις συνομιλίες.

Οπως κατήγγειλε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, η χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα παράταση των διαπραγματεύσεων της Γενεύης όχι μόνο δεν συνοδεύεται από μείωση της αιματοχυσίας στη Συρία, αλλά συμπίπτει χρονικά με την πιο άγρια φάση του εμφύλιου πολέμου. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι από τις 22 Ιανουαρίου, όταν άρχισε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στη Γενεύη, τουλάχιστον 4.959 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον συριακό εμφύλιο – μια εφιαλτική κλιμάκωση στον ημερήσιο φόρο αίματος. Τούτων δοθέντων, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντελραχμάν, τάχθηκε υπέρ της διακοπής των συνομιλιών, εφόσον δεν καταλήξουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το τελευταίο 24ωρο, το κυριότερο μέτωπο των εχθροπραξιών εκτείνεται κατά μήκος των υψωμάτων Καλαμούν, στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου. Η αεροπορία του Ασαντ πραγματοποίησε τουλάχιστον 13 πλήγματα εναντίον θέσεων ισλαμιστών ανταρτών που έχουν οχυρωθεί στη στρατηγικής σημασίας πόλη Γιάμπρουντ. Είναι η τελευταία μεγάλη πόλη της Συρίας που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ανταρτών. Το Γιάμπρουντ βρίσκεται πάνω σε στρατηγικής σημασίας οδική αρτηρία, που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς, την τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, όπου θύλακοι των αντικαθεστωτικών βρίσκονται υπό ασφυκτική πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στην ίδια τη Χομς, συνεχίστηκαν εκ νέου οι προσπάθειες του ΟΗΕ και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ασφαλή απομάκρυνση γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων από την πολιορκημένη Παλιά Πόλη. Παρά την προσωρινή διακοπή της επιχείρησης, την Τρίτη, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί πάνω από 1.150 άμαχοι, ενώ ο κυβερνήτης της πόλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί για άλλες τρεις ημέρες η προσωρινή εκεχειρία. Ωστόσο, διατυπώνονται ανησυχίες για την τύχη 366 αμάχων, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις Αρχές προκειμένου να ανακριθούν, καθώς εγκατέλειπαν την πόλη-φάντασμα. Μόνο 42 εξ αυτών είχαν απελευθερωθεί μέχρι χθες το απόγευμα, σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, στον γειτονικό Λίβανο, δυνάμεις του στρατού συνέλαβαν Παλαιστίνιο, ο οποίος συνδέεται με την Αλ Κάιντα και φέρεται να είναι ο εγκέφαλος βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα, οι οποίες έπληξαν στρατιωτικούς στόχους και δυνάμεις της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, που μάχεται στο πλευρό του Ασαντ, στη Συρία. Πρόκειται για τον Ναΐμ Αμπάς, ο οποίος συνελήφθη στην οικία του, σε προάστιο της Βηρυτού, και φέρεται να έχει ομολογήσει τον ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή