Σε παραίτηση υποχρεώνεται ο Ενρίκο Λέτα

Σε παραίτηση υποχρεώνεται ο Ενρίκο Λέτα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. O Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα υποχρεώθηκε χθες σε παραίτηση, μετά την υπερψήφιση από τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της πρότασης του Ματέο Ρέντσι για «μια νέα αρχή» με επικεφαλής τον ίδιο.

Ο 47χρονος Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ότι θα προεδρεύσει σήμερα της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, προτού υποβάλει την παραίτησή του το απόγευμα στον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. Ως λόγο της αποχώρησής του ανέφερε τη συντριπτική πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του κόμματος η πρόταση του Ρέντσι. Οι ψήφοι υπέρ της αλλαγής κυβέρνησης έφθασαν τις 136, αντί 16 κατά. «Δεν θα διχάσω το Δημοκρατικό Κόμμα. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι μονομαχίες», ανέφερε ο Λέτα στην επιστολή που διαβάστηκε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Το κόμμα ευχαρίστησε τον Λέτα για το «θετικό έργο» του, ζητώντας παράλληλα να ξεκινήσει «μια νέα φάση με μια νέα κυβέρνηση».

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι», είπε ο Ρέντσι κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να βγούμε από το τέλμα με ριζοσπαστικό πρόγραμμα και βαθιές αλλαγές». Ο Ρέντσι εδώ και μήνες κατηγορεί τον Λέτα ότι δεν προχωρεί με αρκετή αποφασιστικότητα σε διαρθρωτικές αλλαγές και σε μεταρρυθμίσεις των θεσμών και της δημόσιας διοίκησης. «Λένε ότι έχω υπέρμετρη φιλοδοξία. Λένε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει υπέρμετρη φιλοδοξία. Δεν το διαψεύδω», είπε ο Ρέντσι. «Εχουμε τη φιλοδοξία να αλλάξουμε την Ιταλία».

Ο Ρέντσι αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι σπασμοί της βαθιάς ιταλικής οικονομικής κρίσης οδηγούν στο τιμόνι της χώρας έναν 39χρονο τοπικό πολιτικό από τη Φλωρεντία, ο οποίος δεν έχει διατελέσει ποτέ υπουργός ή βουλευτής. «Ο Ρέντσι είναι ο σωστός άνθρωπος για τις διαρθρωτικές αλλαγές», αποφάνθηκε αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS.

«Συζητάμε για το πλαίσιο της πολιτικής, αλλά ποιο είναι το περιεχόμενό της;» ρώτησε χθες τους συνέδρους ο επικεφαλής των εσωκομματικών αντιπάλων του Ρέντσι, Τζάνι Κούπερλο. Ο Κούπερλο ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για το τι σκοπεύει να πράξει ο Ρέντσι όταν διαβεί τις βαριές πόρτες του Παλάτσο Κίτζι.

Το πώς θα εκλάβουν οι ψηφοφόροι την άνοδο του Ρέντσι στην εξουσία με εσωκομματικές διεργασίες και όχι με εκλογές, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Πάντως, ο πολιτικός κόσμος έδειξε να συσπειρώνεται γύρω από το πρόσωπο του Ρέντσι.

Στήριξη Αλφάνο

«Ο Ρέντσι έθεσε σαφή χρονικό ορίζοντα για τη θητεία της κυβέρνησής του το 2018. Θεωρώ ότι πρόκειται για κάτι θετικό», δήλωσε ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, εκφράζοντας τη στήριξή του προς τον εκκολαπτόμενο πρωθυπουργό. «Η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα (δηλαδή και στη Νέα Κεντροδεξιά) και πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες την οικονομική ανάκαμψη και τις θεσμικές αλλαγές», είπε ο Αλφάνο. Ο Αλφάνο είχε στηρίξει την κυβέρνηση Λέτα κατά την κρίσιμη στιγμή της επιχείρησης ανατροπής της από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Νιώθω την υποχρέωση να εκφρασθώ (για τον Λέτα) με θερμότερο τρόπο από εκείνον που επέλεξαν οι εκπρόσωποι των Δημοκρατικών στη σημερινή τους συνεδρίαση», είπε ο Αλφάνο, τονίζοντας ότι ο ανατραπείς πρωθυπουργός «χάραζε πορεία πάντα εν μέσω τρικυμίας».

Τη στήριξή τους εξέφρασαν χθες και τα εναπομείναντα στελέχη της διασπασθείσας κεντρώας Επιλογής Πολιτών, του κόμματος του Μάριο Μόντι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή