Ερχεται ο ταλαντούχος κύριος Ρέντσι

Ερχεται ο ταλαντούχος κύριος Ρέντσι

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος και χαρισματικός, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, αν και εξελέγη αρχηγός του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας μόλις τον Δεκέμβριο, ήδη αποτελεί τον κεντρικό υποψήφιο για την ανάληψη του αξιώματος του επόμενου πρωθυπουργού. Αν και δεν έχει υπάρξει ποτέ μέλος του ιταλικού Κοινοβουλίου και είναι μόνο 39 ετών, ο Ρέντσι χαίρει της υψηλότερης δημοτικότητας ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς της Ιταλίας και θεωρείται το πνεύμα μιας πολυπόθητης αλλαγής. Ο ίδιος έχει καλέσει για την πλήρη αποδέσμευση από το πολιτικό παρελθόν της χώρας και την αποδόμηση του ιταλικού συστήματος ως έχει, το οποίο θεωρείται ευρέως διεφθαρμένο και απαξιωμένο.

Ο Ρέντσι έχει επιχειρήσει να πείσει τους Ιταλούς ότι η πολιτική μπορεί να ασκηθεί με διαφορετικούς όρους και ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση είχε δηλώσει ότι θα προσέφερε κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για την Ιταλία και αυτό θα ήταν η ελπίδα. «Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, απογοητευμένοι και δεν πιστεύουν πλέον», είχε πει. «Εγώ πιστεύω και γι’ αυτό τον λόγο ασχολούμαι με την πολιτική – επειδή ακόμη πιστεύω», είχε καταλήξει.

Η ανάληψη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ένα σημαντικό βήμα για τον Ρέντσι προς την πρωθυπουργία, ιδιαίτερα αφού ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του σήμερα. Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να ζητήσει από τον Ρέντσι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Σε περίπτωση που διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα αποφασίσει ότι ο Ρέντσι θα είναι ο υποψήφιός του για το αξίωμα του πρωθυπουργού αφού υπάρχουν αρκετά στελέχη που διαφωνούν μαζί του ιδεολογικά.

Το πλεονέκτημα και την ίδια στιγμή ελάττωμα του Ρέντσι είναι η σύντομη παρουσία του στην πολιτική σκηνή. Αν και είναι ιδιαίτερα άπειρος, δεν έχει αποτελέσει ποτέ τμήμα του εθνικού συστήματος και δεν έχει υπηρετήσει σε καμία κυβέρνηση, γεγονός που τον καθιστά τον καταλληλότερο εκφραστή της ελπίδας για μια νέα γενιά Ιταλών πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή