«Θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας»

«Θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανασταλτικό παράγοντα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής οικονομίας θα αποτελέσει η κυβερνητική αστάθεια που πλήττει την Ιταλία, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, αναμένεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, θα ζητήσει από τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Οπως σχολίασε ο Ντάισελμπλουμ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η πολιτική αναταραχή μπορεί να παραλύσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να καθυστερήσει τις σημαντικές διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να πραγματοποιήσει η Ρώμη. «Δεν πιστεύω ότι η Ιταλία μπορεί να αντέξει αυτή την κατάσταση και δεν πιστεύω ότι καμία χώρα θα μπορούσε να την αντέξει», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στην Ιταλία σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ιταλική οικονομία θα επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης μέσα στο 2014. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος έχει αγγίξει το 134% του ΑΕΠ. Το κύριο επιχειρηματικό λόμπι της Ιταλίας κατηγόρησε τον περασμένο μήνα την κυβέρνηση Λέτα για αποτυχία υποστήριξης της εθνικής οικονομίας και απαίτησε μείωση των δημοσίων δαπανών, καθώς και της φορολογίας.

Ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., πρέπει τα ευρωπαϊκά ιδρύματα να προσεγγίσουν με διαφορετικό τρόπο το πρόβλημα της επιδιόρθωσης του ελλείμματος στον προϋπολογισμό. «Εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά τότε πρέπει να κάνει κανείς περισσότερα πράγματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να γίνει πιο σκληρή και οι όροι πρέπει να ορίζουν ότι θα γίνουν οι Χ, Ψ, Ω μεταρρυθμίσεις σε Α, Β, Γ μήνες, ενώ μέσα σε περιορισμένο διάστημα χρόνου πρέπει να επιδεικνύονται τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων αυτών», συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Παρόμοια στάση υιοθέτησε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ολι Ρεν, ο οποίος έδωσε ως παράδειγμα προς αποφυγή την ελαστική μεταχείριση της Γαλλίας, που έλαβε περιθώριο δύο επιπλέον ετών για να ρυθμίσει τον προϋπολογισμό της, χωρίς να απαιτηθούν, ωστόσο, αυστηρές μεταρρυθμίσεις. Ο Ρεν τόνισε ότι στο μέλλον μπορεί οι μεταρρυθμίσεις να ζητούνται ως προϋπόθεση πριν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λάβουν επιπλέον χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό.

Αν και οικονομίες, όπως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, είναι αναγκασμένες να πραγματοποιήσουν θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη, πολλές μεγάλες οικονομίες αδυνατούν να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο χρόνο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους σχετικά με τον προϋπολογισμό. «Ορισμένες χώρες έλαβαν περισσότερο χρόνο και είτε έδωσαν έμμεσες υποσχέσεις είτε η Επιτροπή ήλπισε ότι θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει, πρέπει να είμαστε σαφείς», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες από τον περασμένο χρόνο και θα ελέγχει τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ενωσης πριν υιοθετηθούν από τα εθνικά Κοινοβούλια με στόχο την πρόληψη ενάντια σε νέες οικονομικές κρίσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. «Ακόμη και προς δική μου έκπληξη, ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Το επόμενο βήμα για μένα είναι να υπάρξει σύνδεση μεταξύ προϋπολογισμών και μεταρρυθμίσεων», κατέληξε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή