ΚΑΡΑΚΑΣ. Σε μεγάλη «αντιφασιστική» διαδήλωση κάλεσε χθες τους υποστηρικτές της η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο στη Βενεζουέλα, μία ημέρα μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Δεν θα σημειωθεί πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Μπορείτε να είστε σίγουροι για αυτό. Η Δημοκρατία θα διατηρηθεί και η επανάσταση θα συνεχιστεί. Εδωσα σαφείς εντολές στις αρχές ασφαλείας για την τήρηση της τάξης στις μεγάλες πόλεις. Οποιος σκοπεύει να προβεί σε πράξεις βίας, θα συλλαμβάνεται», είπε χθες ο πρόεδρος Νικόλα Μαδούρο, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Την Τετάρτη, χιλιάδες φοιτητές, μαζί με ηγέτες της αντιπολίτευσης, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Καράκας, διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματικότητα, τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις βασικών αγαθών. Τουλάχιστον ογδόντα άτομα συνελήφθησαν μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και όσων κατέβηκαν στους δρόμους για να στηρίξουν την κυβέρνηση Μαδούρο. Φιλοκυβερνητικός διαδηλωτής και δύο προσκείμενοι στην αντιπολίτευση φοιτητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διέταζε τη σύλληψη ενός εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, του Λεοπόλδο Λόπεζ, πρώην δημάρχου προαστίου του Καράκας. Ο 42χρονος Λόπεζ κατηγορείται για ανθρωποκτονία και σύσταση συμμορίας.
Στην αντικυβερνητική διαδήλωση της Τετάρτης, η φοιτήτρια στο Καθολικό Πανεπιστήμιο, Βανέσα Εϊσι, είπε: «Διαδηλώνουμε ειρηνικά και το αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία δύο φοιτητών. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε μια Δημοκρατία;». Μία ημέρα νωρίτερα, πέντε νέοι τραυματίσθηκαν από τα πυρά αγνώστων στην πόλη Μέριδα των Ανδεων, ενώ δέκα φοιτητές συνελήφθησαν σε διαδήλωση στην πόλη. «Εμείς οι φοιτητές δεν αντέχουμε να ζούμε άλλο σε καθεστώς ανασφάλειας, λόγω της εγκληματικότητας. Δεν αντέχουμε άλλο να πρέπει να εγκαταλείψουμε τη χώρα, αφού αποφοιτήσουμε, καθώς δεν υπάρχει καμία εργασιακή προοπτική στη χώρα μας», λέει 20χρονος φοιτητής.
Σε άλλα σημεία του Καράκας και άλλων πόλεων της Βενεζουέλας, μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης Μαδούρο συγκέντρωσαν χιλιάδες πολίτες, με το κόκκινο χρώμα -σύμβολο της πολιτικής κληρονομιάς του Ούγκο Τσάβες- να κυριαρχεί σε αυτές.
Στα συνθήματά τους, οι υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον «οικονομικό πόλεμο» που αυτός διεξάγει εναντίον των κερδοσκόπων και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, σύμφωνα με τον Μαδούρο, για την οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Ο 51χρονος Μαδούρο, που υπήρξε οδηγός λεωφορείου και συνδικαλιστής, έχει στηρίξει τις ελπίδες του στη συνέχιση της λαϊκίστικης πολιτικής του προκατόχου του, Ούγκο Τσάβες. Ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι «εξτρεμιστές» της αντιπολίτευσης επιδιώκουν επανάληψη των γεγονότων του 2002, όταν μαζικές διαδηλώσεις είχαν οδηγήσει σε πραξικόπημα που ανέτρεψε προσωρινά τον Τσάβες. Τον λαοφιλή πρώην αλεξιπτωτιστή επανέφερε στην εξουσία ομάδα πιστών αξιωματικών, αλλά και οι γιγάντιες διαδηλώσεις υποστηρικτών του, που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά το πραξικόπημα.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μαδούρο για χρήση ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων, γνωστών ως «κολεκτίβος», με αποστολή την πρόκληση επεισοδίων σε διαδηλώσεις και τον εκφοβισμό του πληθυσμού.