ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: “Όλες οι παράμετροι της ειρήνης” στο κοινό ανακοινωθέν

ntavoytogloy-amp-8220-oles-oi-parametroi-tis-eirinis-amp-8221-sto-koino-anakoinothen-2007031

«Άκρως εποικοδομητικές», χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υπενθύμισε πως η τουρκική πλευρά είχε —ήδη από το σχέδιο Άναν το 2004—, δείξει την βούλησή της να δοθεί λύση. «Οι τότε προσπάθειες δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα, και παρά τη θετική στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς συνεχίσθηκε η απομόνωση της», υποστήριξε ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ολλανδό ομόλογό του Φρανς Τίμερμανς μετά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της 6ης Διάσκεψης Τουρκίας – Ολλανδίας. Ο Νταβούτογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει το 2008 αναβλήθηκαν λόγω των εκλογών και της οικονομικής κρίσης στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Τους τελευταίους μήνες έγινε μεγάλη προσπάθεια, που ξεκίνησε πρώτα από τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές —με την πρωτοβουλία του Εκπροσώπου των ΗΕ— και στη συνέχεια με ενέργειες της Τουρκίας και την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας και της Βρετανίας, καθώς επίσης, και του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των ΗΠΑ ", είπε.

 Ο κ. Νταβούτογλου έδωσε έμφαση στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. «Δεν πρόκειται για ένα απλό ανακοινωθέν. Στο κείμενο αυτό υπάρχουν όλες οι παράμετροι της ειρήνης. Αν κάποια μέρα φθάσουμε σε λύση στην Κύπρο, στο κείμενο αυτό έχουν απαριθμηθεί μια προς μια όλες οι παράμετροι αυτής της λύσης», υπογράμμισε. «Τώρα πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σ' αυτά τα θεμέλια, πάνω σε αυτές τις παραμέτρους. Τώρα πρέπει σιγά-σιγά να οικοδομηθεί και πάλι μια Κύπρος (όπου θα επικρατεί η) ειρήνη». Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ακόμη ότι στην Ελληνοκυπριακή πλευρά «παρουσιάζεται ξανά η βούληση για διαπραγματεύσεις (. . .). Υπάρχει ένα άκρως θετικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχισθεί και θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι στόχος είναι μια «μόνιμη λύση» στο Κυπριακό και είπε ότι το κοινό ανακοινωθέν , στο οποίο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, «πρέπει να χρησιμοποιηθεί θετικά ως εργαλείο» για την λύση. Μιλώντας απόψε σε συνέντευξη Τύπου ο Έρογλου υποστήριξε ότι «στον νέο συνεταιρισμό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες, με ίσο καθεστώς. Στο θέμα των αρμοδιοτήτων των συνιστωσών πολιτειών έχει γίνει αποδεκτό ότι το ομόσπονδο κράτος δεν θα μπορεί να επεμβαίνει». Ανέφερε ότι ο ίδιος θα συνεχίζει να τηρεί εποικοδομητική στάση και το ίδιο αναμένει από την άλλη πλευρά. «Μπροστά μας υπάρχει μια ευκαιρία», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο Έρογλου σημείωσε ότι πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το δικαίωμα της περιουσίας, η ελεύθερη εγκατάσταση και τα πολιτικά δικαιώματα και τα άλλα δικαιώματα θα διευθετηθούν με τρόπο που να μη ζημιώνουν τον χαρακτήρα της διζωνικότητας και δικοινοτικότητας του νέου συνεταιρισμού. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ακόμη ότι όποια κι αν είναι η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς, σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι «πολίτες» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ