Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χανς Πέτερ Φρίντριχ, δηλώνοντας ότι η πίεση εις βάρος του έγινε υπερβολική.

Ο Φρίντριχ τόνισε ότι δεν παρέβη τα καθήκοντά του όταν τον περασμένο Οκτώβριο, ως τότε υπουργός Εσωτερικών, προειδοποίησε τους Σοσιαλδημοκράτες για μία έρευνα σχετικά με τον βουλευτή του κόμματός τους Σεμπάστιαν Εντάτι, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή παιδικής πορνογραφίας.

Ο Εντάτι παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ στην ιστοσελίδα του ο 44χρονος πολιτικός από την Κάτω Σαξονία επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

«Η πίεση που μου ασκείται αυξήθηκε τόσο πολύ τις τελευταίες ώρες, ώστε δεν νομίζω ότι μπορώ να υλοποιήσω το έργο μου στο υπουργείο Γεωργίας με τον απαιτούμενο βαθμό αυτοσυγκέντρωσης, ηρεμίας και πολιτικής στήριξης», δήλωσε ο Φρίντριχ.

Οι πιέσεις και το νεύμα

Στις πιέσεις για παραίτηση του Φρίντριχ πρωτοστάτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως οι Πράσινοι, που ισχυρίζονται πως ο τότε υπουργός Εσωτερικών μετέφερε απόρρητες πληροφορίες, αλλά το τελικό νεύμα δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Spiegel, από την καγκελάριο Μέρκελ.

«Ισως ο Φρίντριχ έδρασε καλοπροαίρετα, θέλοντας να προειδοποιήσει τους μελλοντικούς κυβερνητικούς του εταίρους να μη δώσουν κυβερνητικό θώκο στον Εντάτι», εκτίμησε το περιοδικό. «Αλλά ως υπουργός έπρεπε να ξέρει ότι τέτοιες κουβέντες συνιστούν απερισκεψία, αν όχι παραβίαση του νόμου», εκτιμά ο Ρόναλντ Νέλες, αναλυτής του Spiegel.

O επικεφαλής της εισαγγελίας του Αννόβερου, Γιοργκ Φρέλιχ, ανέφερε ότι η υπόθεση αφορά την παραγγελία φωτογραφιών ανήλικων αγοριών, παρόλο που δεν είναι σαφές αν συνιστούν παιδική πορνογραφία. Ο Εντάτι αρνείται ότι παρήγγειλε ή πως κατέχει παιδική πορνογραφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή