Ενας από τους κυριότερους υπόπτους για το σκάνδαλο των δωροδοκιών που συγκλονίζει την Τουρκία, ο μέχρι πρότινος διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν, αφέθηκε χθες ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Το 18ο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ενέκρινε αίτημα της υπεράσπισης για απελευθέρωση του Ασλάν και άλλων οκτώ συλληφθέντων για το σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17 Δεκεμβρίου. Από τα 24 άτομα που συνελήφθησαν κατά την πρώτη φάση των ανακρίσεων, μόνο οι γιοι δύο πρώην υπουργών και ο Ιρανοαζέρος επιχειρηματίας Ραζά Ζαράμπ εξακολουθούν να είναι προφυλακισμένοι.
Ο Ασλάν συνελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου, όταν οι διωκτικές αρχές εντόπισαν χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 4,5 εκατ. δολαρίων σε κουτιά υποδημάτων, στην οικία του. Ο πρώην διευθυντής της Halkbank παραδέχθηκε, στη διάρκεια της ανάκρισης, ότι είχε λάβει αυτά τα χρήματα από τον Ζαράμπ, ισχυρίστηκε όμως ότι προορίζονταν για φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Οι διωκτικές αρχές υποπτεύονται ότι ο Ιρανοαζέρος επιχειρηματίας ήταν επικεφαλής κυκλώματος που «ξέπλενε» μαύρο χρήμα και εμπορευόταν λαθραία χρυσό, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, στο πλαίσιο των ερευνών κατέθεσε την περασμένη Τρίτη και ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιλάλ, τον οποίο αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης εμφάνιζαν να εμπλέκεται στο σκάνδαλο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιμένει ότι οι έρευνες για το θρυλούμενο σκάνδαλο των δωροδοκιών αποτελούν πολιτική συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησής του, με πολιορκητικό κριό το ισλαμικό κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Πάντως, τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξης του 47%, ενάμιση μήνα πριν από τις κρίσιμες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να περάσει από το Κοινοβούλιο το επίμαχο νομοσχέδιο για την αναδόμηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της Ε.Ε. Ο ηγέτης του Κεμαλικού Κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι επιδιώκει να δέσει τα χέρια της Δικαιοσύνης και να χειραγωγήσει τις έρευνες για το σκάνδαλο δωροδοκιών, ενώ δεσμεύθηκε ότι, εάν ψηφισθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, έναντι του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για το Διαδίκτυο. Η αντιπολίτευση του ζητά να μην υπογράψει τον νόμο, θεωρώντας ότι περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας. Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν ένα ή δύο προβληματικά σημεία» στον εν λόγω νόμο και ότι «εξακολουθεί να εργάζεται» για την επίλυση των προβλημάτων.