Γερμανία: Εκτακτες διαβουλεύσεις σχετικά με το σκάνδαλο

Γερμανία: Εκτακτες διαβουλεύσεις σχετικά με το σκάνδαλο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας προγραμμάτισε τη διεξαγωγή έκτακτων συνομιλιών για να αμβλυνθούν οι εντάσεις γύρω από μια έρευνα για παιδική πορνογραφία εις βάρος Σοσιαλδημοκράτη βουλευτή, η οποία οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην παραίτηση ενός σημαντικού υπουργού. Μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα ματαιώθηκε και αντικαταστάθηκε από συνομιλίες ανάμεσα στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στον Χορστ Ζεεχόφερ, αρχηγό της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης (CSU), αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο υπουργός Γεωργίας και μέλος της CSU Χανς-Πέτερ Φρίντριχ παραιτήθηκε την Παρασκευή έπειτα από αποκαλύψεις ότι, ως υπουργός Εσωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση της Μέρκελ, είχε διοχετεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες για μια έρευνα για παιδική πορνογραφία που αφορούσε τον βουλευτή του SPD Σεμπάστιαν Εντάτι. Ο Φρίντριχ, ο οποίος αντικαταστάθηκε ως υπουργός Γεωργίας από ένα άλλο μέλος της CSU, τον Κρίστιαν Σμιτ, είχε διοχετεύσει την πληροφορία στον αρχηγό του SPD Γκάμπριελ τον Οκτώβριο, ενώ η Μέρκελ βρισκόταν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με το κεντροαριστερό κόμμα του Γκάμπριελ.

Ο Φρίντριχ λέει πως πρόθεσή του ήταν να εξασφαλίσει ότι ο Εντάτι δεν θα αναλάμβανε κεντρικό ρόλο στη νέα κυβέρνηση της Μέρκελ. Το SPD δέχεται τώρα πίεση να αποδείξει ότι κράτησε μυστική την πληροφορία, ώστε να μη φθάσει στον Εντάτι κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την έρευνα που συνεχιζόταν. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας, Τόμας Οπερμαν, ο οποίος γνώριζε επίσης την πληροφορία, είναι το τελευταίο μέλος του SPD που δέχεται πυρά σε σχέση με το σκάνδαλο, καθώς μέλη του συνασπισμού τον κατηγορούν για εσφαλμένο χειρισμό της κατάστασης. Ο Ζεεχόφερ απέρριψε σχόλια ότι το σκάνδαλο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον συνασπισμό της Μέρκελ, που δημιουργήθηκε πριν από δύο μήνες. «Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εταίρους του συνασπισμού, όχι ζήτημα διάλυσης του συνασπισμού», δήλωσε.

Ο Εντάτι υποστηρίζει πως το πορνογραφικό υλικό που βρήκε την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία στο σπίτι και στα γραφεία του είναι νόμιμο. Το υλικό λέγεται πως περιλαμβάνει σεξουαλικές εικόνες αγοριών προεφηβικής ηλικίας.

Ο ίδιος ο Γκάμπριελ θέλει να ξεκαθαρίσει τάχιστα η υπόθεση, που επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον μεγάλο συνασπισμό, μόλις λίγους μήνες μετά τη συγκρότησή του. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι σοσιαλδημοκράτες ασκούν πιέσεις στον Εντάτι, ο οποίος σημειωτέον παραιτήθηκε από βουλευτής, να καταθέσει και την κομματική του ταυτότητα. «Η συμπεριφορά του δεν συνάδει με τη συμμετοχή στην Μπούντεσταγκ ούτε με τις αρχές της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του κόμματος και αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Αυστηρότερες ποινές

Στο μεταξύ, οι Χριστιανοδημοκράτες φιλοδοξούν να αυστηροποιήσουν την ποινή για την κατοχή παιδικής πορνογραφίας με αφορμή την υπόθεση Εντάτι, που έφερε στην επιφάνεια τις «γκρίζες ζώνες» που υπάρχουν στη σχετική νομοθεσία της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή